De ce scad anticorpii în timp? Scăderea lor este normală și arată că sunteți sănătoși

Your browser doesn't support HTML5 video.

Urmează a doua iarnă pandemică din viață noastră. O parte - probabil, ați făcut boala. O parte - v-ați vaccinat. Întrebarea care preocupă pe mulți dintre noi este: De ce scad anticorpii în timp? Există riscul să mă îmbolnăvesc din nou?

Va demonstrăm astăzi că scăderea lor este normală și arată că sistemul imunitar e competent. Adică sunteți sănătoși!

Cel mai complicat sistem din natură - sistemul imunitar. Cea mai complicată rețea de informații.

Natură nu ne-a impus doar legea ”nimic nu se pierde, totul de transformă”. O altă lege biologică spune: toate sistemele biologice funcționează la capacitate maximă cu minimum de energie. Imaginați-va că, în natură, o mașină de curse ar fi obligată să funcționeze – și ar funcționa perfect- cu doar un litru de combustibil!

După această lege biologică funcționează și anticorpii. Ne explică profesorul imunolog Carmen Chifiriuc:

Citește și
Din 19 septembrie, emisiunea ”Doctor de bine” va fi difuzată în fiecare duminică, de la ora 10, la PRO TV
Din 19 septembrie, emisiunea ”Doctor de bine” va fi difuzată în fiecare duminică, de la ora 10, la PRO TV

Prof.univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Toată lumea este procupată de această scădere a titrului anticorpilor. După ce pericolul a fost eliminat, este în interesul organismului care funcționează pe principiul energie minime sau optime, nu mai este în interesul organimului să mențină întreagă armata de anticropi, ci să mențină o echipă specializată capabilă să detecteze rapid la o altă agresiune”.

Imunitatea de memorie. Unitatea de elită a sistemului imunitar. Înseamnă celule, care vor reacționa eficient la următoare interacțiune cu un agresor.

În urma oricărei infecții naturale ori a vaccinului apar unități de elită printre celulele albe, numite limfocite B. Cele care produc anticorpii. Așa arată un anticorp. Circulă prin sînge, dar nu poate intră în celulele infectate.

Unități de elită. Găsim și printre limfocitele T. Acestea detectează celulele infectate. Le elimina înainte ca virusul să se înmulțească.

Acest război superspecializat, pe care nu îl simțiți dacă ați făcut boala ori v-ați vaccinat, declanșează imediat producția de anticorpi. Când aveți nevoie! Nu la întîmplare!

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, Facultatea de Biologie: ”Nu trebuie să ne îngrijorăm că scade acest titru de anticorpi, nu! Titrul de anticorpi care rămâne ridicat ar putea însemna că organismul nu a eliminat virusul, că virusul încă se multiplică în celulele noastre și atunci e nevoie de mobilizare unei cantități mari de anticorpi. Asta denotă incapacitea sistemului imunitar de a elimina la timp. Asta e semnalul pe care trebuie să îl transmitem persoanelor care sunt îngrjorate că aceste titru al anticorpilor scade la 2-3 luni, dar imunitatea de memorie s-a activat și vor reacționa prompt!”

Unități imunitare de elită au toate persoanele vaccinate. Biologul Dan Jardan le cercetează într-un laborator, în cadrul celui mai mare studiu național. Vorbim despre analize de celule imunitare și nu analize ale anticorpilor din sânge. Vrea să răspundă la întrebarea: cât durează inumitatea de elită după infecția cu SARS COV 2? Și după imunizare?

Dan Jardan, biolog: ”Există o legătură între nivelul anticorpilor și nivelul acestor celule T, nivelul anticorpilor scade dramtic în timp dar nivelul celulor T nu e atât de afectat.”

Celulele T imunitare au apărat persoanele infectate cu SARS COV 1 timp de 17 ani – arată unul dintre cele mai de durată studii din lume. Oamenii de știință speră să se întâmple același lucru și după infecția naturală cu SARS COV2. Sau după imunizare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult