De ce nu este bine să mâncăm între mese. Explicațiile medicilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vorbim azi despre eterna ronțăială. Pe care nu o percepem periculoasă. Doar am mâncat un singur chips, 2-3 pateuri, un măr. Da, dar toată ziua.
Un sistem matematic perfect vedem între creier, ficat, pancreas și intestin. Regulile sunt perfecte. Le distrugem mâncând. Nu mult, dar non-stop. Acum o bomboană, acum un suc. Dimineața un covrig. Ronțăieli non-stop.
Sistemul matematic a fost inventat pentru trei mese principale spațiate în timp. Atât. Între ele apă, adică singurul lichid fără calorii. Ce facem dacă nu respectăm cele trei mese principale și toată ziua ajungem să avem și 10-12 doze de mâncare, dar care nu sunt neapărat mari.
Ne explică profesor universitar doctor Laura Iliescu.
Laura Iliescu, doctor de medicină internă la Institutul Clinic Fundeni: „Noi credem că nu se întamplă nimic. Eh...am mâncat o chiflă sau am mâncat o prăjitură, nu pățesc nimic. Eu dau peste cap acest sistem endocrin și sistemul nervos cu hipotalamusul și nu se mai reglează”.
Toate procesele anormale determină inflamație. Ne uităm la ficat. Aici apar celule grase. Conțin grăsimile numite trigliceride. Asta deoarece zahărul și grăsimile din hrană nu mai pot fi corect analizate de către acest organ.
Agresiunea alimentară continuă. Ronțăieli sau mese mici desfășurate toată ziua. Următorul pas e inflamația din ficat. Inflamația activează celule periculoase, așa-numitele celule stelate ale ficatului.
Laura Iliescu, doctor de medicină internă la Institutul Clinic Fundeni: „Se modifică tot și apare inflamația și apoi această celulă stelată migrează. Are niște prelungiri, niște piciorușe, pentru că se secretă substanțe care o activează și, la rândul ei, secretă substațe care stimulează colagenul. Apare această fibroză care pe piele este ca o cicatrice, dar în ficat se vede ca un nodul”.
Celulele stelate nu lasă ficatul - adică principala uzină de energie a organismului - să producă energie. Sunt un baraj în calea tuturor funcțiilor acestuia. Suferă ficatul, suferă și vezicula biliară sau colecistul. Se umple cu grăsime.
Laura Iliescu, doctor de medicină internă la Institutul Clinic Fundeni: „Depunerile sunt de colesterol. Lichidul numit bilă nu mai e fluidificat cum trebuie pentru că nu bem apă, pentru că o stimulăm degeaba cu ronțăială și ajunge să se îngroașe acest lichid ca un mâl, ca un nămol”.
În acest nămol apar calculi biliari. Cei mai mulți sunt calculi de colesterol. Au fost facuți cu ronțăială toată ziua. Orgasimul uman își dorește doar trei mese pe zi. Principale, spațiate de cel puțin patru ore. Între mese vrea doar apă.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , sanatate , ficat , bila , myimpact
Dată publicare: 08-10-2023 10:35