Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce ni se înfundă nasul când nu suntem răciți și cum putem scăpa de această problemă. De vină poate fi poluarea din orașe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Depășiri grave ale particulelor poluante din aer găsim în toate orașele mari din țară. Ele determină și așa numita alergie industrială.

Nasul e înfundat non-stop. Picăturile de nas, luate de la farmacie fără rețetă, nu au niciun efect benefic. Dar dau dependență. Care e soluția?

Mii de tipuri de particule are aerul poluat. Testele cutanate, prin care e demonstrată alergia, nu conțin și poluanții industriali. Și nu vor arăta prezenta unei alergii. Dar nasul se înfundă din cauza reacției alergice. Cum demonstrăm?

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL: „Această înfundare a nasului reacționează la medicamente antialergice, dar nu poți să îi menții non-stop un tratament antialergic. Da, foarte mulți oameni au plecat în vacanță și fenomenele de alergie au dispărut”.

Reacțiile alergice nu se tratează cu picăturile de nas care strâng vasele de sânge. Se găsesc în orice farmacie. Și dau dependență folosite mai mult de 7 zile.

Citește și
Ligia Deca
Ministrul Educației: Diploma de doctor va conţine din acest an universitar un cod QR

Particulele din aerul poluat. În cantitate mare, zilnic, depășesc capacitatea de filtrare a nasului. Se acumulează în nas. Nu se elimină singure. Și apare inflamația.

Dr. Ana Maria Apostol. medic primar ORL: „Vrei să nu îți mai simți nasul așa uscat si înfundat? Trebuie să faci o chestie banală, cum te speci pe față și pe dinți, te speli și în nas, cum faci duș, te simți bine, așa se întâmplă și dacă te speli în nas”.

Seară de seară, igiena nasului se face cu spray-uri cu apă salină.

Vedem cornetele nazale. Le găsim în spatele nasului. Au 10 cm lungime și sunt foarte subțiri. Supuse poluării, zilnic, se măresc. Încă o cauză a nasului înfundat.

Dr. Ana Maria Apostol, medic primar ORL: „Următoarea etapă e una chirurgicală, noi trebuie să micșorăm aceste cornete nazale, să dăm drumul aerului. Intervenția chirurgicală de reducere în volum a acestor cornete e simplă, dacă o facem cu anestezie generală. Dacă noi trăim în același aer poluat, poluarea va veni asupra lor, vor mai avea tendința de creștere, dar pot să nu mai crească, dacă toaletăm nasul în fiecare zi”.

Nasul are nevoie de toaletă zilnică din copilărie.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult