Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce medicamentele anti-fumat nu funcționează în România. Explicațiile unui medic pneumolog

Your browser doesn't support HTML5 video.

Medicamentele anti-fumat oferă cantități mici de nicotină. Înlatură astfel efectele sevrajului după ce renunțăm la acest viciu. Chiar dacă vorbim despre medicamente care pot fi luate fără rețetă, e nevoie de un plan de tratament.

Și înainte de acesta, de exerciții în care reînvățati ce să faceți când vă simțiți nervos, frustrat ori plictisit. Și nu țigara este soluția.

Vreau să mă las de fumat! Nu pot. Și mă simt vinovat. De ce?

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Când duce mâna la gură, expiră lung, trage din țigară și înseamnă endorfine adică substanțe care te fac să te simți bine - de la atingerea buzelor, de la acest mod de respira, înseamnă scăderea adrenalinei. Tot de la acest mod de a respira și foarte multe endorfine de la nicotina din sânge”.

Nu vă simțiți vinovat că vă simtiți bine. Cea mai importantă parte în renunțarea la fumat este să înlocuiți această plăcere. Cu un plan. Ce fac la cafea, după ce mănânc? Ori când ma enervez? Vă ajută psihologul.

Citește și
hernie de disc
Legătura dintre fumat și hernia de disc. Explicații în Doctor de bine

Bogdana Bursuc, psiholog: „Persoana care fumează scurt circuitează starea și, în loc să numească: sunt stresat, furios, mi-e frică, în loc să numească emoția, numește soluția- vreau o țigară”.

Înainte să vă lasați de fumat, psihologii au o soluție. Când apare o emoție - sunt furios, mi-e frică – numiți-o. Acum mi-e frică. Ce pot să fac? Acest exercițiu e valabil înainte să întindeți mâna după o țigară. De aceea, prima etapa înseamnă rezolvarea nevoii psihologice.

Urmează medicamentele cu nicotină – gumă, spray, plasture, capsule. De ce ne lăsăm de fumat tocmai cu nicotină. Pentru că medicamentele, luate corect, furnizează o cantitate constantă de nicotină. Înlătură efectele sevrajului la nicotină. Nervozitate, agitație, tremurat, senzația acută ca trebuie să fumez.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic pneumolog: „În România toate medicamentele care conțin nicotină nu se bucură de foarte încredere în rândul fumătorului. Mulți au zic am încercat și nu a avut niciun efect, dar sunt pe piață în toată lumea. De ce în România nu au efect? Pentru că în România se administrează greșit”. Începeți medicamentele la recomandarea medicului. Le terminați tot la sfatul medicului. De ce? Receptorii pentru nicotină devin inactivi după o perioadă de timp. Dacă luați medicament cu nicotină după ureche, riscul e sa nu ajungeți la efectul terapeutic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult