De ce este recomandat să mâncăm o porție de mâncare prăjită pe lună. Sfatul medicilor specialiști
Your browser doesn't support HTML5 video.
Toate sunt grăsimi. De ce interacționează diametral opus cu organismul uman? Pentru că ne plac grăsimile, facem demonstrații, care înseamnă speranță mare de viață. Începe „Doctor de Bine”.
Andreea Groza: Gustul nu ne dă pace. Prin prăjire, apa se evaporă, uleiul pătrunde în aliment. Nu putem compara gustul. Ce putem să punem în balanță este cât suntem dispuși să sacrificăm pentru gust.
Asociația Americană a Inimii recomandă o porție de mâncare prăjită pe lună, ca să nu vă creșteți riscul cardiovascular și metabolic. Are și argumente.
Delicioșii cartofi prăjiți. Substanțele pe care le descarcă se duc direct în sistemul nervos central, ne spun metastudii.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Prin prăjire se elimină o substanță care se numește acrilamidă, care traversează membrana hematoencefalică și produce neuroinflamnație. Și, de aici, riscul de depresie și anxietate, până la Parkinson și Alzheimer pe termen lung. Sunt studii făcute”.
Diabet, boală cardio-vasculară. Cum putem, prin prăjeli repetate, să mărim riscul? Radicalii liberi sunt cei care produc bolile.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Apar prin decompunerea grăsimilor în acizi grași, prin contact cu prăjirea, produc acești radicali liberi, care stau la baza tuturor relelor metabolice și cardiovasculare. Cu cât acest rău e făcut de mai multe ori prin expunere la prăjire, de la vârste mai mici, cu atât crește riscul”.
Ne uităm iar la delicioșii cartofi prăjiți, așternuți lângă șnițel, crispy sau chiftele. Nu înseamnă că mâncați amidon de calitate din cartofi plus proteină de calitate din carne, pentru că prăjirea face o bombă metabolică.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Noi, prin prăjire, dublăm conținut caloric al cărnii. Alimentele prăjite sunt nocive prin plusul caloric pe care îl aduc”.
Prea multe calorii luate dintr-o dată. Nu suntem adaptați la bomba calorică, care este o prăjeală. După masă se secretă substanțe care se duc fie la ficat, fie la pancreas. Hepatokine se numesc substanțele active, care se duc de la ficat spre pancreas. Cresc secreția de insulină. Apare inflamația. Inflamația determină ficat gras, diabet, accident vascular.