Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce este grăsimea viscerală extrem de periculoasă. Ce „minuni” se produc în corp când pacientul slăbește

Your browser doesn't support HTML5 video.

Toate fenomenele care privesc creșterea zahărului în sânge sunt resimțite de rinichi. La nivelul lor, filtrele se lărgesc.

De la grăsimea din abdomen, rinichii primesc informația conform căreia crește tensiunea arterială! Astfel apare, paradoxal, hipertensiunea.

Ne uităm la tensiunea arterială și observăm un sistem complex de informații, ușor de dereglat din cauza greutății în exces.

Grăsimea dintre organele abdominale, cunoscută sub numele de grăsime viscerală, este activă și produce semnale chimice haotice. Ne explică profesor doctor Gener Ismail:

Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Produce mulți hormoni, iar acești hormoni transmit rinichiului semnalul de a reține sodiu și implicit apă, ceea ce creează hipertensiune. De aceea, pacientul obez este adesea hipertensiv. Un pacient obez care își reglează greutatea poate scăpa de hipertensiune. Studiile arată că acești pacienți, controlându-și greutatea, pot vindeca sindromul metabolic, inclusiv hipertensiunea și diabetul.”

Citește și
copil bras obez
Copiii cu obezitate nu mai simt senzația de sațietate după ce mănâncă. Care sunt hormonii care influențează apetitul

Grăsimea dintre organele interne este activă, nu doar depozitată între ele. Aceasta provoacă sindromul metabolic, caracterizat prin rezistență la insulină, diabet, ficat gras și hipertensiune arterială, cu risc de boli cardiovasculare.

Este esențial să scăpați de kilogramele de grăsime și să o faceți la momentul potrivit. Odată ce obezitatea provoacă leziuni la rinichi, acestea sunt ireversibile:

Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog, Institutul Fundeni: „Dacă nu tratezi obezitatea la timp și apare o disfuncție de organ, leziunile devin ireversibile. Contează când începi tratamentul.”

Celulele rinichiului distruse de grăsime nu se pot regenera. Astfel apare scleroza renală, care duce treptat la rinichi nefuncționali. Scleroza renală este cauzată de diabet, obezitate și hipertensiune.

Consultați medicul chiar și la câteva kilograme în plus. Dacă ați trecut la o mărime mai mare la haine, mergeți la medic pentru un program alimentar adecvat. Analiza numită sumar de urină este primul semn că rinichii suferă. Prezența proteinelor în urină este un indicator că există probleme la nivel renal.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult