Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum putem preveni infarctul de miocard și AVC-ul. Analizele pe care trebuie să le facem frecvent

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum îmi evaluez starea de sănătate pe următorii zece ani? Nu doar prin analize de sânge, ci și printr-o ecografie a arterelor carotide, de la baza gâtului.

Cu aceste informații e cel mai simplu mod de a preveni infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral.

Interiorul arterelor, vasele care transportă sânge oxigenat. Leziuni în peretele vaselor fac fumatul, hipertensiunea netratată ori glicemia prea mare, de asemenea netratată. Aceștia sunt agresorii care implică lupta sistemului munitar și inflamația cronică.

Andreea Groza: Ne uităm spre grăsimea care circulă normal în sânge. Găsim colesterol și trigliceride. Ce face prea mult zahăr în sânge? Un fenomen ciudat în privința grăsimilor.

Ne explică academicianul Maya Simionescu.

Citește și
scleroza multipla
O femeie a crezut că a făcut AVC, dar a avut un șoc când a primit diagnosticul. Totul a început de la o simplă amețeală

Academician prof. dr. Maya Simionescu, Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu”: „Cantitatea crescută de zahăr, de glucide în sânge afectează cărăușii de colesterol. Intră mai rapid în vasele de sânge. Tot procesul de formare al plăcii e mult mai rapid în condiții de diabet, adică de hiperglicemie, adică de zahăr crescut”.

Excesul de insulină acționează simultan ca un hormon de creștere. Îngroașă stratul intern al vaselor de sânge. Odată îngroșate, atrag și mai mult colesterol și determină inflamație. Vasele devin mai înguste și auto-întrețin boala numită atero-scleroză.

În creier găsim două artere carotide și două artere vertebrale. Depuneri periculoase apar frecvent la bifurcația arterei carotide. Din bifurcație apare carotida externă. Vascularizează fața și carotida internă. Irigă doar creierul. Aici găsim presiuni uriașe ale sângelui, care vine direct de la inimă. Chiar fizica determină leziuni. Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Această bifurcație e o zonă supusă leziunilor date de fluxul sanguin permanent, vreme de o viață alimentează creierul, produce mici leziuni pe tunica intimă a arterei carotide”.

Pe aceste leziuni apare chimia sângelui. În leziuni se lipesc celulele sanguine numite trombocite, dar și colesterolul, care circulă în sânge. Depunerile determină accidentul vascular cerebral, dar aceste artere se evaluază ușor, ca parte din prevenție. Arată riscul de accident vascular cerebral, dar și de infarct. Dr. Anca Tău, medic primar cardiolog: „Sunt arterele de la baza gâtului pe care le putem evalua cu usurință. În ghiduri a intrat în evaluare și evaluarea arterele membrelor inferioare, care pot fi vizulizate cu ușurință și se pot depisa eventuale plăci. Este o boală sistemică, adică o boală a tuturor arterelor”.

Se numește circulație de tip terminal. O are inima și creierul. Arterele duc sânge doar într-un anumit teritoriu, în creier ori în inimă. Acesta e unul dintre motivele pentru care, aici, apar frecvent accidentele vasculare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult