Cum poate fi prevenită parodontoza. Sfatul medicilor stomatologi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Măsurătorile sunt evaluate apoi la fiecare vizită la stomatolog. Explicații la Doctor de bine.
„Știu sigur că am o igienă bună”. Este ceea ce spun pacienții când vin în cabinetul stomatologului, dar totuși află că dinții au pe suprafața lor așa numitul bio-film. Un film de bacterii lipit pe suprafața dentară și corelat cu boala parodontală.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie orală: „Noi punem un marker care colorează zone care sunt pline de bacterii. Și pacientul poate vizualiza. Dacă eu îi zic că are bacterii pe dinți e ceva abstract. Așa pot vizualiza”.
Fiecare dinte e conectat la os cu ajutorul unor corzi. Structura se numește parodonțiu. Dacă bacteriile intră până la nivelul corzilor, vorbim despre o etapă importantă a bolii parodontale - popular îi spunem parodontoză.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie orală: „Toată lupta noastră este să informăm populația să își facă un control parodontal, o parodontometrie, o măsuratoare a pungilor parodontale, în jurul vârstei de 18 ani. La care orice medic se poate raporta”.
În fișa medicală sunt notate aceste măsurători. Apoi se monitorizează toată viața. Dacă pungile parodontale se măresc trebuie să începeți tratamentul. Pungile parodontale sunt rezervoare periculoase cu bacterii, care stau lângă rădăcina dentară.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie orală: „Cu cât noi tratăm boala în faze incipiente, cu atât succesul tratamentului e mai mare”.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: „Într-un stadiu intițial putem observa cum rădăcinile dinților sunt vizibile, dar boala evoluează. Apare o resorbție osoasă vizibilă”.
Etapa de început a bolii parodontale o reprezintă inflamația gingiilor. În această etapă se rezolvă cu un detartraj. În lipsa acestuia, bacteriile ajung la parodonțiu, adică la sistemul de corzi care ține dintele în os. Boala lăsată să evolueze conduce la pierderea dinților.