Cum poate fi prevenită demența. Socializarea, jocurile și vacanțele ajută
Your browser doesn't support HTML5 video.
În vacanță spre exemplu, adaptarea la un mediu nou este un exercițiu excepțional pentru creier. Explicații la Doctor de bine.
Abilitățile cognitive permit unei persoane să proceseze informații, să se motiveze, să-și amintească informații și să relaționeze. Implică activități mentale precum gândirea, înțelegerea, învățarea și capacitatea de a-mi aminti. Capacitatea de a da sens noilor informații este crucială pentru succesul învățării.
Deterioarea cognitivă se mai numește demență. Are mai mutle etape și e important diagnosticul precoce.
Mihaela Marinescu, medic specialist geriatrie: „Când ne confruntăm cu această uitare să nu o punem neparat pe seama vârstei și să mergem să consultăm un medic și aceste specialități care ne pot ajuta sunt geriatria, psihiatria și neurologia, unde poate medicul poate pune diagnostic tulburare neuro-cognitivă. Există un declin cognitiv care poate apărea și în alte boli. Determinate de vitamina B12, în hipotiroidism. Acestea sunt tulburări cognitive tranzitorii pentru că, odată corectat deficitul, se corectează și declinul acesta, se îmbunătățește funcția cognitivă”.
Teste clinice, RMN cerebral și teste de laborator. Așa se poate aprecia deteriorarea cognitivă. Învățați tot timpul ceva nou, indiferent că vă adaptați în vacanță la un mediu nou, că alegeți rute noi sau că citiți experiențele altor oameni.
Mihaela Marinescu, medic specialist geriatrie: „E foarte important diagnoticul în faza precoce a bolii pentru că putem instaura tratament medicamamentos și să facem recomandări de terapii non-farmacologice, cum este stimularea neurocognitivă, să încercăm să facem exerciții de stimulare neorocognitivă citind, învățând tot timpul lucruri noi. Învățând lucruri noi, stimulând mintea de-a lungul vietii, creăm o rezervă cognitivă care e importantă. De ce spun asta? O personă educată, care își stimulează mintea toată viața, are această rezervă cognitivă. Aceste simptome se instalează mai târziu datorită acestei pasticități a creierului”.
Deterioarea cognitică precoce. Persoana afectată are nevoie de informațiile care vin din socializare.
Roxana Pănoiu, psiholog: „Îi ajută foarte mult. Socializarea, jocurile. Un facotor bun și important pentru viața de zi cu zi și nu putem să nu observăm amelioararea simptomelor cognitive”. Din păcate există puține centre care pun accent pe socializare, odată ce se constată o etapă a deteriorării cognitive.