Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum poate energia solară să alimenteze, indirect, corpul uman. Explicațiile medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Energia Soarelui intră, la propriu, în alimente. Prin fotosinteză frunzele fac glucidele primare. Conțin energia Soarelui. Caloria din alimente.  

Energia Soarelui e analizată zi de de zi de uzina energetică proprie - ficatul - și de sistemul imunitar. Are misiunea să ia grăsimile din organism. Se încarcă cu ele să ne protejeze de prea mult. Când e depășit?

Natura a inventat regulile economiei de piață și le aplică fiecărui organism viu. Nouă ne spune să funcționăm pe modul economic – eficient. Asta înseamnă cu cea mai mică energie solară posibilă, primită prin alimente, adică prin calorii.

Modul economic înseamnă cantitate mică și alimente diverse. Toate ajung direct în ficat. Pentru ficat puțină energie înseamnă bine.

Excesul de energie, neconsumat prin mișcare, se transformă în grăsime în ficat. De ce? Ca să nu arunce grăsimea în sânge, se încarcă ficatul, ca să protejeze tot organismul.

Citește și
ochelari Barton Perreira
LVMH cumpără marca de ochelari de lux Barton Perreira. A produs ochelari de soare pentru James Bond

Depozitele grase necesită ajutor. Ficatul cere ajutorul sistemului imunitar. Îl primește, vin macrofagele, apare inflamația. Din păcate va face celulele ficatului nefucționale.

În interiorul vaselor de sânge vedem același fenomen. Apare o mică depunere de grăsime, nu foarte periculoasă. Vin celulele sistemului imunitar. Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima.

Anca Sima, membru al Academiei Române, cercetător la Institutul de biopatologie celulară: „Ele ca să apere peretele vascular, încep și se încarcă cu lipide. Macrogagele încep să se încarce, ca și ficatul cu lipide, ca să ferească peretele vascular. Se încarcă ele în primă instanță”.

Celulele sistemului imunitar se încărcă ele însele cu grăsime să apere vasele de sânge. Același lucru l-am văzut în ficat. Doar grăsimea nu le împiedică însă să lupte. Ce le împiedică?

Ce se întâmplă dacă se ia prea multă energie din alimente

Ficatul este cea mai mare uzină care produce antioxidanți, scutul de apărare al fiecărei celule. Când depozitele grase devin periculoase în ficat? Dar și în vasele de sânge?

Anca Sima, membru al Academiei Române, cercetător la Institutul de biopatologie celulară: „Când se produce un dezechilibru în sistemul antioxidant, ceea ce se produce imediat din păcate. Toate lipidele încep să se oxideze, ceea ce înseamnă că întreaga celulă intră într-o stare pro-oxidată, ceea ce înseamnă și inflamatorie și periculoasă. Noi de sistemul cardio-vascular ne ocupăm și cu studiul lui. Am ajuns la ficat, de unde vin relele care se întâmplă în sistemul cardio-vascular”.

Propriile grăsimi devin oxidate și sunt capabile să producă accidente, la propriu. Accidentele vasculare. Asta de la prea multă energie luată din alimente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult