Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum ne dăm seama că avem tromboză. Tratamentul pe care îl recomandă medicii

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne mișcăm. În felul acesta, venele au forță să ducă sângele spre inimă. În lipsa mișcării, e ușor ca sângele să stagneze. Așa poate apărea tromboza venoasă profundă - cheaguri de sânge în vene.  

Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Cum ne dăm seama că avem tromboză? Brusc, un membru se umflă și devine dureros, roșu, cald. Înseamnă că sângele nu mai circulă. Apare o diferența uriașă de diamentru între cele două membre inforioare. Tratamentul se poate institui în orice sistem de urgență. Și înseamnă medicamente anticoagulante. Studiile arată, însă că 50% dintre pacienți, care au un episod acut, vor suferi de sindrom posttrombotic. Cheagul din vene se micșoarează, dar rămâne, însă un rest lipit de peretele venei”.

În acest moment, tehnicile de radiologie intervențională pot rezolva perfect obstacolul, dacă veniți în cel mult două săptămâni de la evenimentul acut.

Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Cu un catater se ajunge în cheag și se injectează sub presiune anticoagulant. Injectat sub presiune e mai eficient și are efect mecanic, destructurează cheagul și, cu același cateter, se aspiră cheagul, se curăță vena pe interior”.

După 14 zile, însă, în lipsa intervenției, resturile cheagului se modifică, și devin fibroase, adică foarte tari. Se rezolvă și acum cu un balon introdus în peretele venei. Tot prin radiologie intervențională. Fluxul de sânge revine la normal. Ulterior, e obligatorie mișcarea zilnică. Cel puțin 5.000 de pași. La nivelul gambei avem șapte vene principale, dacă contractăm mușchii - bicicletă, urcat scările - presăm venele, pe principiul pastei de dinți, presăm sângele să circule.

Citește și
doctor de bine
Sistemul cardiovascular e dependent de mișcare. Cât de importantă este activitatea fizică pentru organism

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult