Cum influențează obezitatea și diabetul sănătatea ficatului. Un medic explică care e soluția
Your browser doesn't support HTML5 video.
Singurul ajutor pentru ficat este mișcarea. Ce face mișcarea explică Carmen Cristescu, medic primar medicină internă, în emisiunea Doctor de bine. Andreea Groza: Odată ce vedem ecografic că avem ficatul încărcat cu grăsime, ce caută medicul?
Dr. Carmen Cristescu: Se consideră că ficatul gras apare dacă avem două sau mai multe boli metabolice. Așadar căutăm diabet, hipertensiune, boli ale tiroidei, boli autoimune. De asemenea, obezitatea determină ficat gras. Și apneea în somn poate determina ficat gras. Aceste boli trebuie tratate, ca să putem trata și ficatul gras.
Andreea Groza: De ce, daca îmi crește glicemia, mă gândesc că pot avea și ficatul încărcat cu grăsime?
Dr. Carmen Cristescu: Ne luăm glicemia dimineața, pe nemâncate. Ne iese de două ori 126, atunci facem analiza numită hemoglobină glicozilată, să vedem media glicemiilor pe ultimele 3 luni. Diabetul înseamnă că avem cantități mari de glucoză în sânge, de zahar în sânge. Acesta nu mai e băgat eficient în celule pentru că avem și rezistență la insulină. Pancreasul se chinuie să secrete insulină, adică hormonul, care ia glucoza din sânge și o duce spre celule. Dar tot procesul nu e eficient. Organismul încearcă să ajute pancreasul, atunci ia această glucoză din sânge și o duce în ficat. Ficatul face depozite de grăsime.
Andreea Groza: Ce se întamplă dacă mănânc zilnic mai mult decât am nevoie și nu mă mișc?
Dr. Carmen Cristescu: Toate alimentele se transformă în glucoză în sânge. E multă, ficatul va încerca să ia cât mai multă glucoză. Va face depozite. Adică ficat gras. Andreea Groza: Nu există medicamente pentru ficat gras. Și nici suplimente. De ce doar mișcarea mă ajută?
Dr. Carmen Cristescu: Creștem activitatea fizică și atunci vom consuma din depozitele de grăsime din ficat. Ficatul e un organ extrem de rezistent, care își revine dacă îi oferim condițiile propice. Dar accesăm această grăsime treptat, treptat. Așa cum am și depus grăsimea în ficat. De aceea, medicul trebuie să aibă o colaborare cu pacientul pe tot parcursul acestui proces.
Andreea Groza: Dacă lăsăm această boală să evolueze, ce se întâmplă?
Dr. Carmen Cristescu: Apare inflamația, apoi celulele funcționale din ficat mor și apar celule fibroase, cicatrici. Între aceste cicatrici, vedem noduli de regenerare, pentru că ficatul încearcă să trăiască și să funcționeze cu celulele puține, care îi mai rămân. Ultima etapă a bolii este ciroza hepatică, adică ficat nefuncțional.
Sursa: Pro TV
Etichete: hepatita , miscare , doctor de bine , ficat
Dată publicare: 10-10-2024 10:13