Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum influențează fumatul succesul intervențiilor chirurgicale. „Rata de eșec este mai mare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Fumatul strânge vasele de sânge și crește riscul de formare al cheagurilor. De altfel, pot apărea unele probleme și în timpul intervențiilor chirurgicale.  

Hemoleucogramă, timpii de coagulare, dar și analizele, care arată funcția ficatului ori a pancreasului sunt necesare înaintea oricărei intervenții chirurgicale. Vorbim inclusiv despre intervențiile chirurgicale limitate.

Hemoleucogramă, dar și alte analize, care privesc coagularea sunt obligatorii înaintea intervențiilor chirurgicale. Inclusiv cele stomatologice.

Mădălina Szocs, medic stomatolog: „Analizele hematologice sunt importante pentru că ne putem confrunta cu o sângerare mai abundentă în cadrul chirurgiei pe care noi nu am putea-o stopa la timp și am ajunge într-o situație de urgență”.

Diabetul necontrolat împiedică vindecarea normală. De aceea, glicemia este o altă analiză indicată, alături de testele, care arată funcția ficatului. Ne referim la TGO și TGP. Și ficatul participă la procesul vindecării.

Citește și
Kamala Harris
Vicepreședintele SUA Kamala Harris consideră că americanii nu ar trebui să ajungă la închisoare pentru că fumează marijuana

La intervențiile stomatologice, medicii sunt interesați inclusiv de medicamente recomandate pentru osteoporoză.

Mădălina Szocs, medic stomatolog: „Încercăm prin aceste analize să aflăm dacă pacientul are afecțiuni, pe care nu le cunoaște, dacă iau tratament cu bifosfonați - aceste tratamente sunt în cadrul tratamentului pentru osteoporoză”.

Osteoporoza e un fenomen prin care oasele se modifică. Boala poate fi încetinită cu ajutorul clasei de medicamente - numite bisfosfonați. Aceste medicamente însă opresc metabolismul osului. Oasele nu se mai resorb, dar nici nu mai cresc. Dacă aveți intervenții chirurgicale stomatologice, aceste medicamente blochează vindecarea oaselor.

Fumatul este o boală cronică. Strânge vasele de sânge, iar vindecarea e precară. În plus, fumul de țigară activează în exces trombocitele din sânge, crescând riscul de formare al cheagurilor. La o intervenție în cavitatea orală, iată precauțiile:

Petronela Luca, medic implantolog: „Rata de eșec în cazul fumătorilor e mai mare. Din experiența mea nu putem cere pacienților să se lase de fumat, îi ajutăm să reducă numărul de țigări în perioada post chirurgicală, iar în primele 2-3 zile după intervenție să folosească plasturi cu nicotină”.

Aceasta ca să evite simptomele sevrajului de nicotină după intervenția chirurgicală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult