Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum facem distincția între frică și anxietate. Specialiștii explică care sunt simptomele și metodele de tratament

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cum fac diferența între îngrijorare, frică și tulburarea de anxietate? Mi-e frică și este normal? Sau frica nu are legătură cu ceva real? O persoană din șase va dezvolta o tulburare de anxietate în timpul vieții.

Instinctul de supraviețuire generează oamenilor îngrijorarea.

Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Îngrijorarea este o reacție firească și o capacite pe care o avem ca specie să ne putem proteja, să fim în siguranță. Am un gând de îngrijorare - că mănânc diseară, foarte bine, mă duc să îmi iau de mâncare și mănânc diseară”. Pot să rezolv în 5 minute îngrijorarea mea? Dacă da, înseamnă că îngrijorarea face parte din prezent și este bună.

Diferența dintre frică și anxietate

Ce este frica? Atunci când traversăm și vine o mașină spre noi, ne este frică, astfel că vorbim despre o reacție emoțională la un pericol iminent. În ceea ce privește anxietatea, aceasta nu are legătură cu un pericol real, ci cu ceva din interiorul nostru, potrivit psihologilor.

Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Reacția de anxietate nu are legătură cu un pericol real, iminent. Anxietatea semnalează că ne este frică de ceva din interiorul nostru, ne e frică de emoții din interiorul nostru și proiectăm această frică în exterior și ne e frică de boală, de întuneric. O emoție, de care nouă ne e frică, este neputința. Sunt situații când ne simțim neputincioși și când suntem neputincioși, nu putem controla ce face partenerul de viață, ce fac copiii când cresc și eu proiectez acestă neputință pe ceva din exterior. De exemplu, mi-e frică de boală și mă duc să mă caut sau fac sport și mă simt mai puțin neputincios. Dar în procesul astă nu am aflat de ce neputință fug”.

Citește și
ddb
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, chirurgie oncologică: „Experiența echipei care tratează e factor de prognostic în cancer”

Tulburarea de anxietate are simptome fizice. Inima bate mai repede aproape tot timpul, apar micțiuni frecvente, dureri de cap frecvente. De fapt, anxietatea poate mima orice boală.

Dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică: „Noi spunem că anxietatea apare când nu putem să controlăm mediul exterior. În tulburarea obsesiv–compulsivă, oameni dezvoltă diferite ritualuri, comportamente în care nevoia de a te spăla pe mâini să nu te contaminezi, să nu iei o boală care ar putea să-ți fie fatală”.

Tuburarea de anxietate se tratează cu ajutorul psihologului clinician și a medicului psihiatru.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult