Cum apare insuficiența cardiacă și ce trebuie să facem pentru a ne feri de complicații
Your browser doesn't support HTML5 video.
Tensiunea arterială este forța care mișcă sângele prin sistemul circulator. Sângele furnizează oxigen și nutrienți și este capabil să colecteze deșeurile toxice ale metabolismului.
Andreea Groza: „Tensiunea arterială este cea mai mare la începutul călătoriei sale de la inimă, când intră în aortă, și este cea mai scăzută la sfârșitul călătoriei sale, de-a lungul ramurilor mai mici ale arterelor. Această diferență de presiune este cea care face ca sângele să curgă”.
Dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog: „Fiecare om are oscilații ale valorilor tensionale. Dacă mergem, facem efort, tensiunea va avea o valoare mai mare, dar hipertensiv înseamnă valori constante, zilnice, peste 140 cu 90. Când o diagnosticăm și decidem că are nevoie de tratament, atunci tratamentul e zilnic și pentru toată viața”.
În timp ce inima creează presiune maximă, proprietățile arterelor sunt la fel de importante pentru menținerea acesteia și pentru a permite sângelui să curgă în tot corpul. Starea arterelor afectează tensiunea arterială și fluxul, iar îngustarea arterelor poate bloca în cele din urmă alimentarea. Sângele are „flux”, iar arterele sunt „țevi”.
Dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog: „Presiunea din artere este exact ca presiunea dintr-o țeavă. Cu cât presiunea e mai mare, cu atât țeava are riscul de a se sparge, și mă refer la complicații: accident vascular cerebral, se sparge un vas în cap”.
Mai mult, inima se îngroaşă şi, până la urmă, apare insuficiența cardiacă. Hipertensiunea înseamnă de la 140. Ce stă în puterea noastră să menținem o valoare sub aceasta? Mențineți o greutate corporală sănătoasă, pe baza recomandării unui medic.
Andreea Groza: „Reduceți consumul de sodiu sau sare din dietă. Și mai stă ceva în puterea fiercăruia: mersul pe jos, timp de cel puțin 30 de minute pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii”.
Frigul strânge vesele mici de sânge și face inima să bată mai repede. Cele două condiții cresc automat presiunea în sistemul circulator. De aceea, pacienții hipertensivi au nevoie de control la medicul cardiolog în acest sezon.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: miscare , doctor de bine , andreea groza , sange , frig
Dată publicare: 04-12-2022 10:34