Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Copiii cu obezitate nu mai simt senzația de sațietate după ce mănâncă. Care sunt hormonii care influențează apetitul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Copiii cu probleme de greutate nu mai simt senzația de sațietate după ce mănâncă. Se întâmplă din cauza haosului pe care îl produce grăsimea abdominală între hormoni.  

În creier găsim două circuite. Unul mărește apetitul, altul îl blochează. Doi hormoni se joacă cu senzația de foame și de sațietate. Grelina și leptina.

Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog: „Când sunt nemâncat încep să cresc grelina. Și leptina rămâne în zona inferioară. Când manânc, grelina scade și creste leptina. Ele sunt într-o contrabalansare constantă”.

Odată ce apare grăsimea abdominală și obezitatea, aceste circuite hormonale sunt date peste cap.

Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog: „Când țestul adipos crește și încep să sufăr de obezitate leptina nu mai acționează la nivel central și nu-I mai face efectul. Am un nivel mare de hormoni, de leptină în sânge, dar nu acționează și nu mai apare senzația de sațietate”.

Citește și
Proces de 5 milioane de dolari, deschis de un american împotriva unui producător celebru de ciocolată. Susținerile reclamantului
Câtă ciocolată trebuie să mâncăm pe zi și cum alegem cel mai sănătos sortiment. Explicații la Doctor de Bine

În copilărie, obezitatea se evaluează de către medicul endocrinolog. Și se tratează apoi, ținând cont de toți acești hormoni.

Medicul endocrinolog cere inclusiv testare genetică. Aceasta arată dacă cel mic se îngrașă pentru că are un defect genetic sau nu.

Delia Sabău, medic specialist genetică medicală: „E foarte bine să diferențienm un pacient genetic de un pacient negenetic. Sunt drumuri diferite pentru că dacă avem un pacient genetic, testare țintă e importată să vedem dacă ne uităm și la altceva, Să vedem, de exemplu, să recomandă să se ducă și la un cardiolog pediatru”.

În copilărie, greutatea prea mare nu se tratează cu diete și nici cu interdicții. Începe de la diagnostic, iar apoi medicul va încerca să controleze toți acești hormoni.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult