Ciocolata caldă - Secretul consumului de ciocolată cu mai puține calorii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Pentru că a venit sezonul rece, înseamnă că a venit vremea ciocolatei calde! De fapt ciocolata a fost lichidă la origini - o băutură amară care mult mai târziu a devenit solidă și dulce.
Ce e de fapt ciocolata? Produsul extras din miraculosul fructul de cacao, adică un amestec de unt de cacao masă de cacao și zahăr. Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr, care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși: amine care dau stare de bine la nivel cerebral, antioxidanți, minerale și multe fibre. Ciocolata este un aliment funcțional cu beneficii reale pentru sănătate și indice glicemic scăzut (IG=25). Cât despre calorii, nu merită numărate, atâta timp cât porția corectă înseamnă 30g, adică 2-3 pătrățele. Ciocolata are densitate calorică mare (calorii multe concentrate într-un volum mic) și 45-50% din compoziția ei este reprezentată de zahăr! Cum facem "să diluăm" această densitate calorică? Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid cu ajutorul laptelui: ciocolata neagră se topește (fie la microunde, fie în bain-marie) și se amestecă cu lapte cald. Pentru 30g ciocolată folosiți 70-100ml lapte; merge și cu apă dar nu e la fel de gustoasă. Să te bucuri de o ceașcă de ciocolată caldă într-o zi de iarnă este o plăcere nevinovată. Cât despre calorii, sunt de 4 ori mai puține decât într-o tabletă de ciocolată.