Cele trei mari calități pe care le are „colesterolul bun”. De ce nu trebuie să prăjim mâncarea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar antioxidanți mai eficienți decât cei din fructele de pădure sunt produși de ficatul nostru. Se numesc molecule de colesterol bun – adică HDL colesterol.
Colesterolul bun, numit HDL colesterol, înseamnă particule care fac curățenie. Ne explică cercetătorul Camelia Stancu.
Dr. Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celulară: „Ele sunt responsabile de transportul excesului de grăsime din țesuturile periferice către ficat, pentru a fi eliminate. Ele sunt responsabile de curățenie, de eliminarea excesului de colesterol”.
Colesterolul bun, HDL colesterol, este și antiinflamator, antioxidant și antitrombotic, adică se opune formării cheagurilor de sânge în vase. Are aceste calități datorită celor peste 80 de tipuri de proteine pe care le conține.
Acest colesterol bun ne apără, adică are funcție antioxidantă, dacă este normal construit, adică dacă nu aducem din hrană factori oxidanți, adică prăjeli. De aceea, e normal să nu prăjim mâncarea.
Cum altfel îl ajutăm să se opună oxidării? De fapt, cum ne mai ajutăm?
Dr. Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celulară: „La alimentație, contează calitatea, dar contează și cantitatea, cât de mult mâncăm. Trebuie să te scoți de la o masă nu foarte plin”.
Puțină hrană. Este un alt element prin care ajutăm aceste molecule antioxidante, pe care le producem chiar noi, adică HDL colesterol.
Importanța fructelor de pădure pentru organismSunt mai importante la nivelul tuturor celulelor decât antioxidanții pe care îi luăm din hrană. Spre exemplu, din fructele de pădure. Iată de ce.
Dr. Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celulară: „Cei care provin din surse naturale au o stabilitate redusă, se decompun și sunt metabolizați repede la nivelul tubului digestiv, nu ajung în forma lor de molecule antioxidante la nivel de celulă”.
De aceea, puține prăjeli, puțină mâncare per total. Multă… mișcare.