Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit ineficiența

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mâncăm și producem insulină. Acest hormon face apoi, în organism, și glucoză, și proteine, pentru construcție și grăsimi bune. Și energie. Și depozite de energie în ficat.

În copilărie și adolescență, mâncarea corectă este cea care construiește corect. Îi aflăm regulile primare.

La spitalul de copii Victor Gomoiu din București, de opt luni, o echipă multidisciplinară face educaţie alimentară - prin cele cinci mese zilnice. Însumate, mesele costă sub 30 de lei și au toate principiile alimentare. Ne dă exemplu chef Laura Eremia:

Laura Eremia, chef: „Dimineața începem cu o proteină sănătoasă și am introdus omleta pregătită la cuptor cu telemea. La prânz, avem ciorbă de perișoare alături de o mâncare de păstăi cu pui și seara salata de paste cu ton. Ca desert dimineața – un fruct și după prânz am adaptat rețete clasice de prajituri - pandișpan cu vişine, budincă de orez cu lapte cu turmeric, ca să aibă proprietăţi antiinflamatoare.”

Fiecare meniu din spital respectă toate principiile alimentare. Spre exemplu, la fiecare masă un copil are nevoie de proteine complete din pește, carne, ouă. Legume de toate felurile. Și pâine, orez ori mămăligă.

Citește și
pasageri avion
”Este un pericol biologic!”. Zbor întors din drum după o criză îngrozitoare de diaree a unui pasager, prin tot avionul. AUDIO

Ema Mărgineanu, dietetician și nutriţionist: „Trebuie să aibă în farfuria lui diversitate, nu doar la o masă, diversitate zilnică, vorbim de vitamine şi minerale care sunt motorașii de creștere. O ciorbă, legume diverse și carnea. Repetiţia este de fapt, rea.”

Aceste principii alimentare se mențin și în recuperarea după o infecție digestivă.

Dr. Iulia Țincu, medic primar pediatru: „Se ştie că boala acută diareică e urmată de intoleranță alimentară, ce reușea să digere, nu mai poate după ce ia un virus intestinal. Aș face un apel la cei care ne urmăresc să nu renunțe la carne, carnea poate fi dată şi în timpul unei diete de realimentare, în contextul unei infecţii – în contextul unei supe de legume cu carne. Celebra dietă cu pâine prăjită, cu măr copt, orez și banană și pui la grătar nu şi-a dovedit eficiența în recuperarea după o infecție alimentară.”

Gabriela Berechet, doctor inginerie alimentară: „Am avut grijă să creăm circuite care să fie unidirecționate – ies produse izolate în casete izotermice, intră pe secții, apoi sunt colectate în zone de spălare și dezinfectare.”

Magda Popescu Biclineru, coordonator proiect ”Gustos și sănătos”: „Proiectul gustos şi sănătos în bucătăria de spital a fost implementat în spitalul Gomoiu, proiectul pilot, apoi vom merge la spitalul de urgență din Pitești. Scopul proiectului este de a ajunge la toate spitalele de pediatrie din țară.”

Diversitate la fiecare masă, proteine de origine animală la fiecare masă. Cantități mici și diverse de alimente înseamnă creștere corectă. De ce diversitatea din farfurie trebuie respectată? Ne-o cere chiar sistemul de apărare.

Toate procesele biologice, prin care trăim, ne cer diversitate alimentară. Inclusiv sistemul imunitar. Dacă respectăm diversitatea alimentară, răspunsul imunitar este perfect. Sistemul nostru imunitar răspunde corect la stimulii din mediu și este mereu în alertă, pentru că așa este normal. În lipsa diversității alimentare, de exemplu dacă am consuma carne și cartofi prăjiți zi de zi, sistemul imunitar va răspunde prost la stimuli. Și declanșează astfel inflamația cronică. Inclusiv în cazul copiilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult