Cum ar trebui să prăjim alimentele acasă, pentru a nu dezvolta cantități mari de acizi grași trans
Your browser doesn't support HTML5 video.
Se numesc grăsimi saturate și sunt stabile la temperatură. Le găsim în slănina de porc, în seul de vită. Sunt utile pentru prăjirea altor alimente. Aceasta deoarece, prin prăjire, nu dezvoltă cantități mari acizi grași trans, cei mai periculoși. Ne explică expertul în chimie alimentară, Cristina Todașcă. Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Dacă mâncăm cartofi prăjiți din când în când, nu în fiecare zi, nu vor fi astfel de probleme. La fel cu toate produsele care sunt expuse la fenomene de prăjire. Riscul pentru sănătate apare când aducem în organism permanent cantități semnificative de acizi grași trans.” Acizii grași trans sau grăsimile trans sunt toxice. Din 2019, există reglementări ale Uniunii Europene care impun ca, în produsele alimentare etichetate, acizii grași trans să nu depășească 2 grame la 100 de grame de grăsime. Dar și prin prăjirea făcută acasă apar acizi grași trans. Sunt toxici și participă la formarea aterosclerozei în vasele de sânge. De aceea, alimentele prăjite ar trebuie înlocuite cu cele coapte. Fără ulei adăugat. Iar dacă prăjiți - folosiți grăsime de origine animală în locul uleiului. Ce înseamnă acizi grași trans toxici. Pe care i-a reglementat Uniunea Europeană. Natura funcționează cu un consum minim de energie. Organismul uman funcționează cu un consum minim de energie. Orice fenomen chimic - prăjirea face parte din această categorie - trebuie să se petreacă cu un consum minim de energie. De aceea apar grăsimile trans. Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Transformarea este făcută în semnul obținerii unui produs cu energie mai joasă, consum minim de energie, un acid grad trans are o energie mai scăzută, e o transfomare într-o formă mai stabilă.” Grăsimile trans periculoare apar când alimentele prăjite în ulei încep să se răcească. O porție de alimente prăjite din când în când. Recomandat în grăsime de origine animală. Putem să ne adaptăm la cantități mici. Dar nu la consum regulat.