Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce se întâmplă dacă uităm să ne luăm aportul zilnic de vitamina D

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este stocată în celule grase din organism. Vorbim despre vitamina D. Ce ne spune această informație? Dacă am uitat să luăm suplimentul zilnic, nu e nicio problemă.

Putem să compensăm. Acest comportament este valabil și pentru copii și pentru adulți. Toate catagoriile de vârstă au nevoie de suplimente și vara.

Obținem 90% din vitamina D prin expunere la soare. Doar 10 procente din alimente de origine animală, care conțin grăsime și contează vârstă. La 20 de ani, prin expunerea la soare 15 minute, sintetizăm 90% din necesarul zilnic de vitamina D. La 60 de ani, sintetizăm un sfert din necesarul zilnic de vitamina D, la aceeași expunere la soare.

Peste 60% dintre copii și adulți au deficit de vitamina D. Ceea ce însemnă că au nevoie de suplimente zilnic, și în timpul verii. Se numește administrare continuă. Ați uitat o doză, compensați cu o doză mai mare zilele următoare. Nu aveți cum să vă faceți rău.

Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: „E mai eficient să iei vitamina D cu un pahar de lapte decât cu un pahar de apă și poate fi stocată în țesutul adipos și în ficat, ceea ce e un lucru bun. Vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo. Necesarul e între 400 și 800 de unități.”

Citește și
Imunoglobuline
Cum arată imunoglobulinele G și de ce sunt importante pentru un copil

La valori normale de vitamina D în sânge, veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente. În cazul deficitului, se absoarbe sub 10% din calciu. Ca să nu rămână fără calciu în sânge, organismul îl extrage din oase, situație dramatică în copilărie, adolescență și la menopauză.

Se numesc paratiroide și sunt glande endocrine situate lângă tiroidă. Produc așa numitul parathormon. Odată ce încasăm raze solare, pielea începe producția de vitamina D, dar aceasta va suferi două transformări în ficat și în rinichi, ca să fie activă. Ambele transformări depind de hormonul produs de paratiroide.

Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: „Pacienții care sunt operați de tiroidă, dacă au suferit o complicație în intervențiea urmată de hipoparatiroidism, trebuie să ia un anumit preparat de vitamina D, metabolitul activ.”

Toate celulele sistemui imunitar au receptori pentru vitamina D. Are rol important în așa numita apărare înnăscută a organismului. Este prima linie de apărare când vă întâlniți cu un virus ori cu o bacterie.

Limfocitele T fac parte din a doua linie de apărare adică distrug celulele infectate. Un studiu arată că celulele nu se mobilizează dacă detectează cantități mici de vitamina D în sânge.

În infecții acute, doza normală de vitamina D pe care o luați zilnic se mărește la recomandarea medicului.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult