Ce reprezintă efectul de tunel și ce legătură are cu obezitatea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Efectul e văzut zilnic de medicul endocrinolog pediatru. Cum se rezolvă?
Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinlog: „Părinții cred că stă două, trei ori pe telefon. Realitatea e că ei stau 11 ore și la școală, pe telefon, și în orice mediu. Nu știu ce manâncă, crează un efect de tunel. Sunt într-o altă lume, nu știu ce mănâncă, când mănâncă. Dacă iei orice adolescent și îl întrebi ce a mâncat aseară, se blochează”. Șase ore de somn pe noapte. 11 ore de dispozitive mobile. Acesta este sedentarismul. Mâncare ultraprocresată, ronțăită non-stop. Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinlog: „Deprivarea de somn produce o poftă de a mânca alimente ultraprocesate. Când sunt obosit, îmi doresc să manânc alimente ultrapocesate, bogate în zahăr”. Apar kilogramele în plus. La analizele de sânge, obiectiv, se constată creștere colsteroul rău, LDL, scăderea colesterolului bun, HDL, crește acidului uric, TSH se modifică. Analiza TSH modificată arată că tiroida suferă. Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinlog: „Tiroida se chinuie, e un mecansim de adaptare să regleze ceea ce obezitatea determină, să mă adaptez la un corp mai mare, tiroida încearcă prin creșterea acelui TSH. Hipofiza bombardează tiroida să secrete mai mulți hormoni tiroidieni, pentru că hormonii tiroidieni mă ajută. Apare un hipotiroidism subclinic, care înseamnă că am hormoni tiroidieni normali și am un THS mai mare”.
Tot ce se întâmplă în suprapondere este un mecanism de adaptare. Să combatem boala numită obezitate. Andreea Groza: Orice formă de mișcare zilnic, lumină solară, somn normal de opt ore pe noapte, masa de seară construită în jurul unei legume, asta recomandă toți pediatrii.
Dr. Bogdan Pascu, medic endocrinlog: „Ne punem la masă. La ora șapte cel târziu să pornim masa de seară de la o legumă. E ultima abordare la care am ajuns din disperarea legată de lipsa legumelor în viața unui copil. Sfătuiesc părinții să pornească de la o legumă: conopidă, broccoli, fasole verde și apoi să pună carne, ouă, pește, nu contează, dar să pornească de la legume. Eu, personal, eram un copil care a suferit de obezitate. Nu interdicția m-a făcut să îmi schimb viața, ci impactul pshilogic. Înălțimea pe care o aveam, destul de joasă, pubertatea care apărea greu, mediul. Copiii îmi spuneau grasomega. Nu interdicțiile m-au făcut să mă schimb, dar cel mai important este modelul părinților. Somn la o oră decentă și cina construită cu multe legume. Consumați-o împreună”.
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine , obezitate , medic pediatru
Dată publicare: 14-05-2023 00:00