Ce poate provoca hipertensiunea arterială dacă nu este tratată. „Ajung să producă tulburări de memorie”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Patru magistrale irigă permanent creierul: două artere carotide și două artere vertebrale. Hipertensiunea, care semnifică prea multă presiune a sângelui, le privește direct.
Conf. univ. dr Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Această bifurcație e o zonă supusă leziunilor, date de fluxul sanguin permanent, care vreme de o viață alimentează creierul, produce mici leziuni pe tunica intimă a arterei carotide”.
În interiorul acestei artere vitale, pe leziuni, se lipesc celulele sanguine, numite trombocite. Dar și colesterolul care circulă în sânge. Procesele sunt amplificate de hipertensiune. Așa se produce accidentul vascular cerebral ischemic, adică blocarea unui vas de sânge.
Hipertensiunea netratată sparge deseori vasele. Se întâmplă chiar în mijlocul creierului.
Dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurg: „Multe din accidentele cerebrale hemoragice se produc în zone profunde ale creierului, unde densitate fibrelor e mai mare și fiecare centimetru cub afectat crează un deranj. Cele mai afectate zone de către accidentele vasculare cerebrale sunt zonele nucleilor bazali, înspre interiorul creierului”.
Această zonă controlează mișcarea. Afectată, produce deficite uriașe. Malformațiile arterelor pot apărea la orice vârstă. Se numesc anevrisme. Le poate sparge un singur puseu de hipertensiune. Iar această situație este o urgență medicală majoră care amenință viața.
Dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurg: „Anevrismele deformează aproape în exclusivitate vasele cele mai mari de sânge, unde fluxul este mare, drept urmare hemoragia este severă”.
Aceste puncte albe sunt vase mici de sânge din creier, transformate în cicatrici. Hipertensiunea le-a spart și a produs mici infarcte cerebrale.
Dr. Alexandru Cristescu, medic primar neurochirurg: „Când se produc, nu ne aduc un rău vizibil, cu timpul se acumulează. Ajung să producă tulburări cognitive, de memorie”.
Cicatricile nu sunt țesut funcțional cerebral. De aceea apar tulburări cognitive dintre care problemele de memorie sunt cel mai importante. Le-a produs hipensiunea neținută în control cu medicamente. De aceea este indicat să urmărim valorile tensiunii.