Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce înseamnă acizii grași trans toxici pe care i-a reglementat Uniunea Europeană. Când apar în alimente

Your browser doesn't support HTML5 video.

O friptură. Între fibrele musculare găsim grăsime, așa-numita saturată, stabilă la gătit. Din acest motiv, și când prăjim alte alimente, e indicat acest tip de grăsime.  

Se numesc grăsimi saturate și sunt stabile la temperatură. Le găsim în slănina de porc, în seul de vită. Sunt utile pentru prăjirea altor alimente deoarece, prin prăjire, nu dezvoltă cantități mari de acizi grași trans, cei mai periculoși. Ne explică expertul în chimie alimentară Cristina Todașcă.

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Dacă mâncăm cartofi prăjiți din când în când, nu în fiecare zi, nu vor fi astfel de probleme. La fel cu toate produsele care sunt expuse la fenomene de prăjire. Riscul pentru sănătate apare când aducem în organism perment cantități semnificative de acizi grași trans”.

Andreea Groza: Acizii grași trans sau grăsimile trans sunt toxice. Din 2019, există reglementări ale Uniunii Europene, care impun ca în produsele alimentare etichetate, acizii grași trans să nu depășească două grame la 100 de grame de grăsime.

Dar și prin prăjirea făcută acasă apar acizi grași trans. Sunt toxici și participă la formarea aterosclerozei în vasele de sânge. De aceea, alimentele prăjite ar trebuie înlocuite cu cele coapte, fără ulei adăugat, iar dacă prăjiți, folosiți grăsime de origine animală în locul uleiului.

Citește și
rinichi
Cum apare scleroza renală. În timp duce la rinichi nefuncționali. Avertismentul medicilor

Ce înseamnă acizi grași trans toxici, pe care i-a reglementat Uniunea Europeană?

Andreea Groza: Natura funcționează cu un consum minim de energie. Organismul uman funcționează cu un consum minim de energie. Orice fenomen chimic, prăjirea face parte din această categorie, trebuie să se petreacă cu un consum minim de nergie. De aceea apar grăsimile trans.

Dr. ing. Cristina Todașcă, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Transformarea este făcută în semnul obținerii unui produs cu energie mai joasă, consum minim de energie. Un acid gras trans are o energie mai scăzută, e o transfomare într-o formă mai stabilă”.

Grăsimile trans apar când alimentele prăjite în ulei încep să se răcească. O porție de alimente prăjite din când în când, recomandat în grăsime de origine animală. Putem să ne adaptăm la cantități mici, dar nu la consum regulat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult