Ce este aritmia și cum poate fi tratată această boală
Your browser doesn't support HTML5 video.
Energia electrică. Inima funcționează datorită acesteia pentru că o numim organ vital are și centrală electrică. O găsim în cămăruța superioară, numitră atriu drept. Ne explică un expert în electrofiziologie.
Elena Ene, medic primar cardiolog: „De la nivelul acestui generator, de la Porțile de Fier, de exemplu, curentul electric e transmis pentru a facilita contracția, funcția de pompă a inimii, de anumite cabluri electrice, care se formează în viața intrauterină. Centrala electrică se află chiar aici. Undeva aici”.
Între camerele superioare ale inimii și cele inferioare, structurile inteligente filtrează toate semnalele electrice. Acest centru de control împiedică inima să nu aibă activitate electrică prea rapidă.
Andreea Groza: „Inima funcționează independent ca un aparat electric care își auto-produce energia. Are însă și o cale de comunicare electrică direct spre creier”.
În felul acesta, spre exemplu, emoțiile fac inima să bată mai repede. Se numesc aritmii. Înseamnă că inima bate haotic. Cele mai frecvente sunt așa numitele fibrilații atriale. 200-300 de impulsuri pe minut. Greșite. Nu lasă inima să se relaxeze. Or tocmai în relaxare, se umple cu sânge oxigenat de la plămâni. Simțiți că inima bate prea repede.
Din păcate, o parte dintre pacienți nu simt acest conflict. Așa apare direct accidentul vascular cerebral. Aceasta pentru că în inimă se formează cheaguri de sânge care pleacă direct în creier.
Cum se tratează boala fără medicamenteBlocând semnalele electrice anormale.
Elena Ene, medic primar cardiolog: „Noi provocăm o cauterizare controlată punct după punct. Cicatricea care se formează prin vindecare nu are proprietatea de a conduce curentul electic. Se izolează ca și cum am pune o bucată de plastic între două cabluri electrice”.
Activitatea electrică a inimii se vede la testul numit EKG.