Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce au în comun mierea, dulceața, fructele uscate și zacusca? Explicațiile medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gem, dulceață, fructe uscate și zacuscă. Ce au în comun toate aceste produse? Glucide, adică zahăr tratat termic. Prin încălzire, descarcă așa numitul HMF. Ce înseamnă?

Ion Ion, prof. univ. doctor, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Este mai bine să consumăm miere decât zahăr. Un sortiment de miere poate conține până la 480 și ceva de componente. Mierea este un aliment complex, conține vitamine B, vitamine C, vitamina K”.

Mierea are un pH acid de 3,5. De aceea, nu este atacată de bacterii. Odată introdusă în ceai cald sau cafea, găsește un mediu neutru, pH-ul se modifică, așa se descarcă substanța numită, lent, în cantitate infimă.

Conform normelor de siguranță alimentară, doza maximă de HMF admisă este de 40 mg per kilogram. Nu poate apărea într-un ceai încălzit cu miere.

Cecilia Caragea, consultant în comunicare medicală: „În privința mierii, care are cam 15 mg HMF la kilogram, noi mâncăm o linguriță, două, trei de miere pe zi, cantitatea de HMF este infimă. Mierea nu e toxică dacă o punem în cafea sau în ceaiul fierbinte. Cantitatea de HMF este infimă”.

Citește și
ddb
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog: Cum evităm sindromul de „casă bolnavă”?

Vorbim despre o substanță care apare prin încălzirea tuturor glucidelor. Prin comparație, găsim cantități uriașe de HMF în zahărul caramelizat. Prunele uscate conțin 2.000 de milligrame la kilogram, ceea ce este de 50 de ori mai mult decât ce se admite într-un kilogram de miere.

Cecilia Caragea, consultant în comunicare medicală: „Când preparăm dulcețuri, gemuri, fierbem acele fructe cu zahăr o perioadă mare de timp, așadar cantitatea de HMF dezvoltată este mare. Niciodată mierea încălzită nu va ajunge la acest nivel. În dieta vestică, în care întră dulciuri, chipsuri sau pâine prăjită, există un aport de cinci până la 120 de miligrame de HMF zilnic. Este echivalentul cantității admise într-un kilogram de miere, veche de un an”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult