Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câtă apă trebuie să bem pentru a păstra funcția rinichilor normală. De ce depinde sănătatea acestor organe

Your browser doesn't support HTML5 video.

Câtă apă să beau, ca să păstrez funcția rinichilor normală? Pare cea mai simplă întrebare, dar nu doar de cantitatea de apă depinde sănătatea acestor organe.

Ne uităm spre cele mai versatile organe - rinichii. Știu să facă balanța perfectă.

Vedem organismul uman drept o rețea uriașă de comunicare. Peste tot, legăturile fac posibilă viața. Inima și rinichii comunică chimic. În comunicare intră și vasele. Comunicarea eficientă e distrusă de țigări.

Un fum de țigară. Din aer se duce direct în interiorul vaselor de sânge. Le fisurează. Colesterolul din sânge întâlnește aceste răni. 

Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională: „Colesterolul, ca să fie rău, trebuie să intre sub această peliculă, sub acest endoteliu. Noi îl fisurăm, spre exemplu, fumatul fisurează foarte mult”.

Citește și
rinichi
O persoană din 10 va ajunge la boală cronică de rinichi. Îngrijorător este că diagnosticul apare prea târziu

Odată apărute depuneri în vas, rinichii nu mai primesc sânge suficient. Oxigen suficient. 

Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog: „Este un toxic vascular și rinichiul e foarte bine vacularizat, el primește 25% din debitul cardiac. Îl privim ca pe un organ care filtrează sângele, ca să fie eficient trebuie să primească cantitate mare de sânge, și atunci primește 25% din debitul cardiac”.

Depuneri în vase și prea puțin oxigen? Rinichiul devine ineficient. Nicotina intră în relație directă cu celulele din rinchi. Le distruge. Distrugeri identice produce diabetul.

Prof. univ. dr. Gener Ismail, medic primar nefrolog: „De multe ori faci biopsie, ne spune aveți o nefropatie diabetică, iar pacientul nu are diabet, dar afli că e fumător. Suferința lui renală e legată de expunerea la tutun. Renunțarea la fumat face cât toate medicamentele pe care le dăm noi, atât de importantă este”.

Inima și rinichii comunică strâns. Nu funcționează bine un organ, nu va funcționa nici celălalt organ vital. Se numește sindrom cardio-renal. Un fum de țigară face inima să sufere, vasele de sânge și rinichii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult