Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Care este motivul pentru care cei mai mulți oameni își descoperă hiper-tensiunea foarte târziu

Your browser doesn't support HTML5 video.

Hiper-tensiunea nu dă dureri. Din acest motiv, boala poate evolua ani de zile silențios. Însă, produce insuficiență renală și cardiacă, în lipsa tratamentului.

Tensiunea arterială crește încet și sigur. Creierul se adaptează și nu apar simtome neplăcute. Din această cauză, cei mai mulți oameni își descoperă hiper-tensiunea după foarte mult timp. În lipsa tratamentului, și alte organe pot fi afectate.

Fără niciun simptom - așa crește tensiunea arterială.

Prof. univ. dr. Elisabeta Bădilă, medic primar cardiolog: „Nu mai apare durerea acută de cap, nu mai apar tulburări de vedere, de auz. Vorbesc de o persoană la care tensiunea crește încet și sigur. Inima e un organ, care funcționează ca o pompă. Ce înseamnă hipertensiune? Înseamnă că valorile presiunii sunt mari. Ca să poată să învingă această presiune crescută, își îngoașă pereții. Pereții nu mai sunt atât de elastici, ci rigizi”.

Adaptarea inimii la hipertensiune înseamnă insuficiență cardiacă.

Citește și
atac de cord, infarct
Cea mai nouă aplicație care promite dezvăluirea riscurilor de boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet, în 30 sec

Hipertensiunea lovește direct rinichii. Aceste organe vitale nu își fac treaba? Se acumulează în organism sodiu și potasiu. Ambele minerale acționează direct asupra sistemului circulator.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Hipertensiunea depinde mai mult de capacitatea rinichiului de a se juca – în sensul de a elimina ori de a reține sarea în organism - decât de o afecțiune a inimii. Mai degrabă inima se îmbolnăvește pentru că este presiune arterială crescută. Și rinichiul e un organ, care intervine în producerea hipertesiunii arteriale”. Inima suferă? Determină o afectare a rinichiului, și invers. Rinichiul suferă - declașează boli ale inimii.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: „Primul lucru? Să își măsoare presiune arterială. O dată pe an încă de la vârata de 20 de ani, nu înseamnă că trebuie să ajungi 50 să te doară în piept, și atunci îți măsori tensiunea”.

Hipertensiunea se tratează cu medicamente, cu mișcare și cu mâncare cu puțină sare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult