Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Când începe și cum se face prevenția parodontozei. Netratată, ajunge până la os

Your browser doesn't support HTML5 video.

La 18 ani începe prevenția activă a bolii parodontale sau, popular, parodontoza. La această vârstă trebuie evaluate țesuturile care susțin dinții.

Evaluarea este însoțită de igienă profesională. Dinții stau în așa numite țesuturi de susținere. Este vorba de os, ligamente și gingie. Frecvent, aceste țesuturi suferă de boala parodontală, sau, popular, parodontoza.

Boala poate apărea din cauza condițiilor genetice. Este însă favorizată de igiena precară. Dacă fumați ori aveți diabet neținut în control, de asemenea, aceste țesuturi sunt afectate. Ce înseamnă afectate?

Dr. Dragoș Popescu medic dentist: „Boala parodontală e cauzată de microbi, e firesc să existe în gura noastră. Nu e un mediu steril. Acești microbi sunt ţinuţi într-un oarecare echilibru de sistemul nostru imunitar. Uneori, nu mai face față și microbii se dezvoltă foarte mult și afectează ligamentele, care susțin dintele.”

Primul semn al bolii? Sângerează gingiile la periaj.

Citește și
dr. Diana Plăcintescu
Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog - Cum se îngrijește pielea în peri și post menopauză?

Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: „Într-un stadiu inițial apare doar inflamație a gingiei, e reversibil prin detartraj și igienizare în cabinetul dentar, ulterior acele bacterii ajung la nivelul osului și încep să îl resoarbă.”

Când vă faceți igiena orală acasă, puteți pune pe dinți markeri colorați. Sunt substanțe, care colorează placa de bacterii, și astfel vedeți unde nu igienizați corect. Iar în cabinetul dentar, pentru igienă orală trebuie să veniți din 6 în 6 luni. În plus:

Dr. Dragoș Popescu, medic dentist: „Să îşi facă o măsurătoare a pungilor parodontale în jurul vârstei de 18 ani, la care orice medic dentist să se poate raporta. Informaţiile rămân la medicul stomatolog și se poate monitoriza pacientul adult. În situația în care aceste pungi cresc, pacientul e informat că are o problemă. Cu cât tratăm boala parodontală în stadia incipente, cu atât succesul e mai mare.”

Lăsată să avanseze, conduce la pierderea dinților.

Fumatul distruge sistemul local de apărare. Nivelul crescut de dioxid de carbon din fum permite dezvoltarea unor specii de bacterii agresive. De asemenea, diabetul încurcă imunitatea locală. Și astfel bacteriile devin mai agresive.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult