Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Atenție la simptomele ascunse. Cum ne impactează excesul alimentar organul vital numit pancreas

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ne uităm la un organ implicat major în digestie. Pancreasul endocrin fabrică hormoni printre care și insulina. Pancreasul exocrin secretă suc pancreatic, care participă activ la digestia alimentelor în tubul digestiv.

Prea multă mâncare poate înseamnă pancreatită. O urgență medicală. O explicăm.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Fundeni: „Lumea pune simptomele pe baza unei intoleranțe digestive sau că e de vină colecistul, adică încep să aibă dureri în abdomen, nu prea realizezi că e pancreasul. Poți să ai vărsături, dar, încă o dată, se întâmplă și când mănânci mai mult. Știi că ai o perioadă când nu ai mâncat și începi direct cu o cantitate mare și cu alcool. E clar că vei face pancreatită sau măcar o reacție pancreatică”.

Prea multă mâncare. După prea mult, și mai multă mâncare. Alcool, nu neapărat tărie. La început, pancreasul doar crește în dimensiuni. Fără ajutor medical, însă, apare necroza, moartea unor părți din acest organ vital. Se infectează, apoi infecția cuprinde rinichii.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Fundeni: „Primul afectat e rinichiul și poți să ai nevoie de dializă, apoi, pe lângă pancreas, suferă și ficatul. Ajungi să faci insuficiență hepatică și o infecție generalizată, care e greu de controlat. Până nu se adună infecția, până nu se formează abcesele, ca să poți să intervii chirurgical să drenezi. Se poate drena și clinica noastră de radiologie din Fundeni. Are experiență foarte bună, nu ai ce să faci. Nu poți să faci nimic decât să dai antibiotic”.

Citește și
glicemie
De ce unele persoane cu probleme de greutate au glicemie normală. Poate fi un motiv de îngrijorare

Tratamentul durează luni de zile. Pancreasul, odată afectat de infecție, va determina diabet. Aceasta deoarece pancreasul înseamnă un organ, care participă la digestie și un organ endocrin, care face hormoni, printre care și insulina.

Andreea Groza: Ați mâncat prea mult, luați enzime digestive, ne spun reclamele în perioada aceasta. Ați mâncat prea mult, faceți pauză, ne spun medicii. Faceți mișcare. Și, la orice simptom digestiv care persistă, mergeți la spital, după exces alimentar.

Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Fundeni: „Nu există tratament profilactiv pentru pancreatită. Singura profilaxie este să ai măsură”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult