Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Anomalii de origine funcțională. Ce sunt și cum trebuie monitorizate în cazul bebelușilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Unul dintre cele mai frecvente defecte de creștere, în cazul bebeluşilor, apare la nivelul rinichilor. În prezent nu este recomandată operația de corectare imediat după naștere.  

Medicii așteaptă, deoarece s-a constatat că aceste defecte sunt funcționale. Explicaţii la Doctor de bine.

În timpul celor nouă luni de sarcină, una dintre cel mai frecvente anomalii de dezvoltare privește richiului. Apare în canalele care conduc urina spre exterior.

Dr. Sebastian Ionescu, medic primar chirurgie pediatrică la Spitalul Marie Curie: „Urina nu se elimină. Crează o presiune crescută, dilată zonele din amonte. Ca la un râu. Râul nu mai curge la vale, se acumulează în amonte și se acumulează ca un lac. La fel și aici - urina poate să distruge țesutul renal nobil. Distrugând celulele renale nobile, cele care realizează activitatea specifică rinichiului, distruge funcția acestuia și, treptat, trecem spre o boală renală cronică și insuficiență renală”.

Anomalii de orgine funcțională

Până acum 15 ani, această anomalie era corectată chirurgical imediat după naștere. În prezent copilul se monitorizează ecografic, la intervale regulate.

Citește și
dr. Diana Plăcintescu
Dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog - Cum se îngrijește pielea în peri și post menopauză?

Aceasta deoarece s-a constat că există frecvent așa numitele anomalii de orgine funcțională.

Dr. Sebastian Ionescu, medic primar chirurgie pediatrică la Spitalul Marie Curie: „S-a constat de-a lngul timpului că sunt anomalii de origine funcțională, adică nou născutul e nu e adaptat pentru viața în mediul ambiant și atunci, odată cu prezența lui în acest mediu, cu începerea alimentării pe cale orală cu siguranță, odată cu schimbarea aparatului cardio-vascular, a plămânilor, toate aceste anomalii pot să se vindece spontan”.

Vindecarea spontană trebuie monitorizată ecografic, la intervale regulate. Pe măsură ce copilul crește. Dacă prin creștere nu se rezolvă obstacolul din rinichi, chirurgia minim invazivă rezolvă problema.

Dr. Sebastian Ionescu, medic primar chirurgie pediatrică la Spitalul Marie Curie: „Toate aceste anomalii pot fi rezolvate chirurgical pe cale laparoscopică sau toracoscopică. Dacă intrăm cu instrumentele specifice prin torace, se chemă toracoscopic. Pătrundem cu elementele specifice acestei chirurgii în torace, așa cum face prin abdomen”.

În timpul copilăriei și adolescenței, organele nu cresc în același timp. De aceea, orice anomalie de dezvoltare corectată în copilărie se consideră perfect rezolvată dacă, după terminarea creșterii, tânărul adult este perfect funcțional. Până la vârsta adultă e nevoie de monitorizare la intervale regulate de timp.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult