Vata pe băț conține de trei ori mai putin zahăr decât o doză de suc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Consumată cu moderație, însă - cel mult una pe săptămâna să zicem – vata aduce de trei ori mai puțin zahăr decât o doză de suc.
Cum da căldură și se deschid tonetele din parcuri, cei care ies la plimbare încep să se topească de poftă.
Așadar, adulții, lipiți unii de alții la coadă, susțin sus și tare varianta prăpăstioasă a problemei. Cei mai mulți cred că din jgheabul în care se centrifugheaza granulele de zahăr tos ies, sub formă de filamente, un uriaș pericol. Și pun vată de zahăr pe lista neagră sau, cel puțin, le impun celor mici mari restricții.
Până la un anumit punct, cei care se tem au dreptate.
Dr. Șerban Damian, medic nutriționist: “Acest zahăr interacționează cu dinții noștri, crește foarte mult riscul de carii. Poate să deschidă calea spre probleme de sănătate serioase: diabet zaharat, boli cardiovasculare și altele.”
Și totuși, vata e un deșert simplu, fără grăsimi, care conține doar carbohidrați- deci energie - în formă pură.
În cea mai mare proporție, vata de zahăr este alcătuită, culmea, nu din zahăr, ci din aer! În ciuda volumului impresionant, de fapt, masa reală a unei minuni dulci pe băț e undeva între 20 și 25 de grame. Ceea ce înseamnă între 3 și 5 lingurițe de zahăr.
Cam 10 la sută din zahărul pus în centrifugă ajunge pe haina vânzătorului și încă o parte pe pereții vasului.
De fapt, singura problema ar fi colorantul alimentar. Sculpturile în culori vii sunt spectaculoase, dar substanțele chimice din coloranți nu au niciun aport nutritiv, iar efectele pe termen lung sunt încă incerte.
Altfel, o tratație în parc o dată pe săptămână înseamnă un consum moderat, indiferent de vârstă. Pentru cei care încă ezită, avem un argument hotărâtor: o doză de suc îndulcit are cam 150 de calorii! O vată, cam 60.
De fapt, dintr-un kilogram de zahăr tos obții nu mai puțin de 50 de bucăți! Tot un kilogram de zahăr rafinat găsim în doar 10 doze sau 7 sticle mici de suc acidulat.
Concluzia: nu renunțați la un desert care oferă, din punct de vedere caloric, mai puțin decât credem. Acest aliment are totuși mai bine de 120 de ani. Nu sunt motive să nu lăsăm povestea să se desfășoare mai departe.