Părinții pot dona celule stem ca să-și salveze copiii, la Institutul Fundeni. Recoltarea din cordon nu mai e eficientă
Your browser doesn't support HTML5 video.
În cazul unei nedorite situații-limită, transplantul la cel mic se poate face... direct de la mamă sau tată.
Procedura a fost îmbrățișată, în ultimii ani, de centrele mari din Statele Unite ale Americii și din Europa. În România, se face în cadrul Centrului de Transplant al Institutului Clinic Fundeni.
Prof. dr. Alina Tănase: „Majoritatea leucemiilot acute au nevoie de un transplant de celule stem de la un donator compatibil.”
Dr. Aurora Dragomirișteanu, Registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoetice: „Este un tratament nu care îi lungeşte viaţa, ci care îl vindecă, iar asta e un lucru suficient, să dăm această şansă".
Leucemiile acute sunt urgenţe medicale. În aceste boli, celula stem e bolnavă şi va fi distrusă cu citostatice. Pacientul tratat cu citostatice intră în remisie. În această fază, îi sunt transplantate celule stem compatibile. Printr-o simplă transfuzie de sânge. Ulterior, va începe el însuşi să producă celule stem sănătoase. Din care se vor naşte celule sanguine sănătoase. Este un proces care vindecă o boală malignă!
Prof. dr. Alina Tănase: „Recomandările internaţionale la ora actuală sunt ca părinții să doneze celulele din cordonul ombilical într-o bancă publică pentru copilul care s-a născut. Se pot utiliza în extrem de puţine cazuri”
Celulele stem din cordonul ombilical sunt prea puţine pentru un copil mare sau pentru un adult. Transplantul cu celulele stem din cordon se folosește rar în prezent.
Părinții sunt compatibili genetic 50% cu copiii
Aceasta după ce, în ultimii ani, s-a dovedit eficient aşa numitul haplo-tranplant. Adică transplant de la unul dintre părinţi. Cu celule stem proaspete. Orice copil este 50 % compatibil cu unul dintre părinţi. Acest tip de transplant se folosește în toate centrele din Statele Unite şi din Europa.
Prof. dr. Alina Tănase: „Complicaţiile sunt mult mai puţine la haplo transplant decât la transplant cu cordon ombilical. Această posibilitate e de a face transplant cu celule din cordon a scăzut mult în Europa.”
Dacă nu exista compatibilitate, rămâne şansa unui donator voluntar din Registrul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru medici, e important, de asemenea, să crească numărul donatorilor. Registrul Naţional are 75.000 de români înscrişi. Este conectat la cel internaţional, unde sunt 38 de milioane de donatori din 54 de țări.
Donarea de celule stem nu doare, nu costă, nu ia timp. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 şi 45 de ani, se poate înscrie în registru. Îşi recoltează celule de pe obraz. În laborator, se identifică markerul numit HLA. Adică se verifică sistemul de antigene pe care îl aveţi pe fiecare celulă. Sistemul de informaţii - să îi spunem. Odată verificat, este uşor de comparat cu cel al unui bolnav de leucemie acută.
Pentru mulţi pacienţi care au cancere de sânge, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neînrudiţi este singura şansă la viață.