Laptele matern, vital pentru sistemul imunitar al bebelușului. Ce conține de fapt
Your browser doesn't support HTML5 video.
Prof. dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru şi specialist nefrologie: ”De la un sezon la altul, laptele îşi schimbă calităţile. În funcţie de momentul zilei, mama oferă altceva, în funcţie de nevoile acelui copil. Nevoile de hidratare din acel lapte se modifică.” Cu alte cuvinte, îşi reglează compoziţia în funcţie de nivelul de hidratare al celui mic. Pe lângă nutrienţi şi apă, laptele conţine specii bacteriene bune, care vor popula intestinul bebeluşului. Transformându-se în parte semnificativă din sistemul imunitar al acestuia pentru toată viaţa.
În plus, anumite glucide din laptele uman, numite oligozaharide, furnizează energie pentru aceste specii bacteriene bune din intestin. Tehnologia actuală este capabilă să le reproducă, aşa că ele sunt prezente şi în formulele de lapte adaptate vârstei.
Prof. dr. Mihai Gafencu, medic primar pediatru şi specialist nefrologie: ”Știu să lupte pe nişte căi pe care târziu ni le-am explicat.”
Stopează, aşadar, aderarea bacteriilor patogene și potenţial patogene pe suprafaţa mucoasei intestinale. De fapt, oligozaharidele au capacitatea de a permite doar dezvoltarea bacteriiilor benefice și nu a unora periculoase, precum enterobacteriaceele, e-coli sau clostridia.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!