Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cele 4 întrebări pe care trebuie să și le pună bolnavii de cancer. „Supravieţuirea este o decizie”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În faţa unui diagnostic de cancer, creierul uman se confruntă cu trei etape ale supravieţuirii. Fiecare etapă are nevoie ori de ajutor psihologic ori de ajutor psihiatric. Ori o combinaţie.

Planificarea supravieţuirii începe cu patru întrebări fundamentale. Le aflăm de la psiho-oncologie.

Un diagnostic de cancer presupune supravieţuirea la diagnostic, supravieţuirea în timpul tratamentului de lungă durată. Şi supravieţuirea după vindecare. Toate aceste etape psihologice sunt decizii.

Degi Csab, Societatea Internațională de Psiho-Oncologie: „În momentul diagnosticului, fiecare persoană poate fi considerată un supraviețuitor. Supravieţuirea este o decizie pe care o luaţi în fiecare zi.”

Supravieţuirea în cancer nu înseamnă doar tratamentele medicale, care vor conduce la vindecare. Ci şi perspectiva viitorului, care se plănuieşte de către creier. Se numeşte supravieţuire psihologică. Este descrisă de 4 întrebări.

Citește și
De ce sunt importante vizitele la ginecolog chiar și după instalarea pre-menopauzei. Explicația medicilor
De ce sunt importante vizitele la ginecolog chiar și după instalarea pre-menopauzei. Explicația medicilor

Degi Csab, Societatea Internațională de Psiho-Oncologie: „Este important pentru mine ce se întâmplă acum? Da sau nu? Este justificat modul în care simt sau gândesc? Da sau nu? Pot să fac acest lucru sau nu pot să îl fac? Şi, într-un final, a patra întrebare: Merită sau nu merită?”

Dacă una dintre întrebări are răspuns negativ, înainte de plănuirea suprevietuirii, aveţi nevoie de reducerea stresului. Cu ajutor de specialitate. Astfel încât să redeveniţi funcţionali. Cum vă ajuta psihologul? Gaspar Gyorgy, psiholog: „Să găsească o oarecare flexibilitate pentru că, de fapt, a fi funcţional înseamnă a fi flexibil din punct de vedere psihologic şi emoţional.”

În Europa de vest şi Statele unite, orice diagnostic de cancer presupune şi ajutor psihilogic, posibil împreună cu ajutorul psihiatric. În România, la toate centrele de oncologie de stat există doar 20 de psiho-oncologi. Ajutorul psihologului înseamnă, de fapt, plănuirea psihilogica a supravieţuirii. Din păcate, nu intra încă în protocoalele medicale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult