Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce înseamnă glicemie mare. Ce dietă trebuie să ținem dacă analizele nu ies bine

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ce înseamnă glicemie mare? Înseamnă mult zahăr dizolvat în sânge. La o cantitate mare, proteinele din care este construit organismul uman se zaharisesc.

Prima oară apar complicațiile la nivele vaselor mici de sânge. Zaharul din sânge, numit glicemie, trebuie dus în celule, unde este transformat în energie. Îl transportă hormonul numit insulină, produs de pancreas.

Dacă pancreasul nu mai produce suficientă insulină, apare boala numită diabet. Dar glicemia e periculoasă când ajunge la 100 - în buletinul de analize.

În acest moment, cel mai bun tratament se numește dieta. Ce înseamnă dieta? Mese de 3 ori pe zi, organizate. Și control carbohidraților. În primul rînd, maximum 2 fructe pe zi.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: „Vitaminele le putem lua din legume. Nu suntem obisnuți să mâncăm legume, dar fructe cu kilogramul. Excesul de fructe poate să dăuneze foarte mult!”

Citește și
csid, rinichi
De la tinereţe până spre finalul vieții, funcţia rinichiului suferă modificări

Nu confundați legumele cu leguminoasele. Se numesc leguminoase - fasolea, mazărea, lintea, năutul, soia.

Nu pot fi digerate crude, deci trebuie bine fierte. Fierte însă au exces de zahăr.

Dr. Laura Ene, medic primar diabet și nutriție: „În fiert ajung să aibă 20 de grame de zahăr la fiecare 100 de grame, în fiert față de carne care are 1 gram de carbogidrat”.

În dieta se mențin pâinea – 2 felii- dar trebuie să fie integrală. Alături de proteine de calitate din carne ori albuș de ou. Din nou, plus legume cât cuprinde.

Merită această organizare a meselor pentru că diebetul nu doare. Glicemia mai mare de 100 nu doare.

Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet și nutriție: „De mutle ori descoperim glicemii mari, nu sunt atât de îngrijorați că au glicemie de 300 -400”.

Glicemia mare produce pagube biologice uriașe și ireversibile. De aceea, o dată la 6luni trebuie testată. Înainte de diabet, se manifestă pre-diabetul, când glicemia de dimineață, luata pe nemâncate, are între 100-125.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult