Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce este endometrioza și cum poate fi tratată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dureri mari în timpul menstruației. Situaţia poate arăta endometrioză, adică prezenţa unui ţesut anormal în abdomen, care reacţionează la hormoni. Boala netratată împiedică sarcina.

 

Endometrioza - adică prezenţa unui ţesut anormal în abdomen - are patru grade de evoluţie. Şi nu permite apariţia unei sarcini în mod normal. Din fericire există o intervenţie minim invazivă în urma căreia organele interne nu sunt afectate. Se face, de curând, la două maternități de stat din București.

Se numesc focare de endometrioză şi înseamnă ţesuturi care reacţionează la hormoni. Sunt distribuite anormal în abdomen. Principalul simptom? Durerile mari în timpul menstruaţiei. Aceste formaţiuni nu se văd la o simplă ecografie, ci la RMN.

 

Citește și
adolescenti
În ce situaţii crește automat nevoia de dulce, sărat sau grăsimi, în cazul adolescenţilor

Prof. dr. Horace Roman, medic primar ginecolog: "Trebuie tratată medical cât mai devreme astfel încât să blocăm evoluţia spre formale severe."

Dacă aveţi endometrioză şi blocaţi menstruațiile cu o pilulă contraceptivă, blocaţi evoluţia endometriozei. Pilula anticoncepțională reproduce starea de sarcină.

Sub tratament cu anticoncepţionale, ţesuturile anormale nu dispar. Dar nu evoluează. Boala, tratată din primele stadii, permite sarcina.

Dacă diagnosticarea e târzie, focarele de endometrioză pot afecta multe organe din abdomen.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "In ultima an a apărut o tehnică nouă şi în România prin care putem să operăm endometrioza în stadiul 4 când afectează rectul şi vezica fără să afectăm aceste organe. De ce este important? Ne ajută să nu avem perforaţie de uter, vezică sau intestin atunci când eliminăm endometrioamele."

La scurt timp după intervenţie, poate apărea sarcina.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Femeile după operaţie aşteaptă doar un ciclu menstrual. Abia după prima menstruaţie au voie să conceapă şi să rămână însărcinate. După operaţia de endometrioză vom lăsa pacienta dacă este tânără să rămână însărcinată primelele 6 luni. Dacă acest acest lucru nu se întâmplă, vom interveni prin tratament de stimulare a ovulaţiei sau FIV".

 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult