Ce boli riscă femeile ajunse la menopauză. Soluțiile propuse de medici
Your browser doesn't support HTML5 video.
Ginecologii vă vor cere astfel de informaţii pentru a putea evalua...perioada fertilă. Sunt nu doar utile, ci absolut necesare inclusiv în aprecierea riscului de boli grave ale aparatului genital. Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog: "Ar fi bine ca orice femeie care a ajuns la 30 de ani să măsoare rezerva ovariană în fiecare an, pentru că fără vreo explicaţie medicală, în ultimii ani femei tinerie intră la menopauză precoce sau cu rezerve ovariene mici, deci şanse mici să conceapă. Şansa lor este să le crioconservam ovocitele pentru ca în viitor să aibă o sarcină. Să nu amâne concepţia din motive sociale, ori financiare, de carieră."
Rezerva ovariană, adică numărul de celule reproducătoare feminine, se consumă la fiecare menstruaţie. Odată cu trecerea timpului, scade calitatea celulelor şi sarcina nu are şanse să apară. Dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: "Vârsta medie de intrare la menopauza este între 48-52 de ani, se consideră menopauza normal. Dar există situaţii de femei care intră în menopauza la 28 de ani, fiecare femeie se naşte cu un număr de ovocite, care se termină, nu mai au ovulaţie, apare menopauza."
Dacă menopauza apare prea târziu, situaţia nu e una neapărat fericită. Pentru că înseamnă risc mai mare de cancere ginecologice. Aşa că mergeţi regulat la ginecolog. Vorbim despre tipuri de cancere curabile, dacă sunt descoperite devreme. Iar detecţia din timp se face doar prin controale la cel mult 6 luni.
Indiferent de vârsta la care apare menopauza, sunt destabilizate circuitele care implică calciul. Aceasta însemna oase mai puţin dense. Boala se numeşte osteoporoză. Situaţia se întâlneşte însă şi la nivelul dinţilor. Înaintea intervenţiilor complexe în cavitatea orală, de aproximativ un an de zile, există o inovaţie care face structură osoasă dentară mai densă.
Dr. Anca Rusu, medic dentist: "Putem să ajutăm şi în aceste situaţii folosim nişte truse speciale cu nişte freze special care fac osteocondensare, adică împing osul şi îi fac condensarea rezultând la final un os mai dens, mai tare în care implanturile se pot insera şi pot fi mai stabile."
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!