Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce boli ale ficatului sunt reversibile și cum putem evita problemele grave, precum ciroza

Your browser doesn't support HTML5 video.

Între 5 și 10 % din ficat este ocupat de grăsime. Situația se numește ficat gras și înseamnă că celule grase iau locul celulelor funcționale.

Ultima etapă a bolii, din păcate, este ciroza hepatică. Din fericire, ficatul gras se vindecă, fără medicamente.

Prea multa mâncare. Grăsimea nu se depune doar sub piele. Primul organ care suferă este ficatul. Între celulele lui nobile apar celule mari, de grăsime.

Se înmulțesc și, practic, strivesc celulele funcționale din ficat, numite hepatocite. Odată strivite, apar cicatrici. Cum ajutați ficatul?

Dr. Viviana Elian, medic primar diabet și nutriție: „Să evite toate alimentele care pot duce la creșterea colesterolului, mă refer la grăsimi, la slănină, ceafa de porc, la fel margarine.”

Citește și
Colesterol
Cum ținem colesterolul sub control. Alimentul minune care ne ferește de infarct

Și la zahar în exces. Ficatul gras se vindecă doar prin dietă. Și mers pe jos, zilnic. Vindecarea se observa ușor la ecografie.

Dr. Gabriela Smira, medic primar medicină internă: „Ficatul are puterea asta regenerativă, dar dacă însă nu e prea târziu, dacă am luat măsurile la timp, boala hepatică e reversibilă.”

Mesele copioase sunt mai periculoase seara. Dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet: „Noaptea, corpul își încetinește arderile, după ora 18 se pregătește să doarmă și dacă noi dăm energia unui fruct, plus o masă copioasă că n-am mâncat toată ziua, ficatul preia glucoza, dar o transformă în trigliceride, în grăsime”. Trigliceridele sunt grăsimile circulante din sânge. Circulă libere toate noaptea. Abia spre dimineața, când ficatul își reia în mod normal activitatea, încep să fie transformate în energie. Să circule libere prin sânge noaptea înseamnă boala cardio-vasculară. Făcută cu masa de seară. Al doilea ajutor pentru cea mai mare uzină a organismului uman - ficatul? Mai puțin alcool.

Dr. Viviana Elian, medic primar diabet și nutriție: „În afectarea ficatului e indicat să limităm comsumul de alcool, mai ales băuturi tari”.

Ficatul devine plin de grăsime și prin alcool. 20 de ml de alcool în 24 de ore reprezintă cantatea pe care ficatul o poate prelucra.

Beți mai mult în 24 de ore? Alcoolul nu se elimină, ci se depune sub formă de grăsime. Și determină așa numita steatoză hepatică alcoolică.

Și aceasta se vindecă, daca renunțați la alcool. Sau se poate transforma, de asemenea, în ciroză hepatică- adică ficat nefuncțional.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult