Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Brânza grasă e sănătoasă. Câtă grăsime trebuie să conțină și cum arată telemeaua autentică

Your browser doesn't support HTML5 video.

Într-o lume a etichetelor light, zero și, în general, a produselor fără un factor dăunător anume, grăsimea a ajuns o adevărată sperietoare pentru noi.

Fiziologia spune însă că greșim când o excludem din alimentație. O lecție simplă ar trebui să clarifice definitiv modul în care aceasta este metabolizată.

Mai luăm astăzi un exemplu la îndemână. Peste 55 de procente de grăsime conține telemeaua. Tot ce e sub acest prag înseamnă automat o calitate inferioară a produsului. Gustul e oarecum dres prin emulgatori și alte substanțe, cea mai simplă ecuație a industriei alimentare.

Mărginimea Sibiului. Comuna Sadu. Aici aflăm cum arată veritabila telemea de Sibiu. Direct de la producător.

Livia Voinica, producător brânzeturi: “Se poate ține un an de zile și mai mult, apoi se lasă la desărat, că e un pic sărată. E foarte cremoasă dacă o facem pe degete. Așa trebuie să arate brânza de Sibiu, o brânză untoasă, foarte cremoasă, trebuie să aibă un gust bun puțin acrișor, pentru că e fermentul. Nu se pune decât lapte și cheag și e foarte bună cu orice, chiar și goală.”

Citește și
CSID fericire
Și, totuși, banii aduc fericirea. De câți avem nevoie pentru a ne simți împliniți

O felie cremoasă ca atare. Cea mai bună soluție nutrițională.

Fără pâine, mămăligă sau paste alături. Dacă va mișcați, grăsimea se transformă aproape instantaneu în molecule de energie.

Andreea Groza, corespondent: “O felie de pâine integrală lângă o felie de brânză - încercați să evitați această combinație pentru că cerealele integrale scot calciul și magneziul din brânză și e păcat să stricați, nutrițional, un produs de excepție.”

Laptele se transformă în brânzeturi, în mod tradițional, prin cheag obținut de la un miel de lapte. Înseamnă, de fapt, o enzimă din stomacul ierbivorelor. Telemeaua de calitate superioară are peste 50% grăsime. Sub 50% grăsime, vorbim despre un produs slab nutrițional.

Andreea Groza, corespondent: “În acest moment, în tot județul Sibiu există doar zece producători care pot să vîndă celebra telemea de Sibiu. Pachetul trebuie să aibă obligatoriu hologramă.”

Denumirea: “produs cu indicație geografică protejată” atestă că animalele au păscut pe suprafață județului Sibiu. Din 16 octombrie, "Telemeaua de Sibiu" a devenit al șaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană.

În cazul brânzeturilor maturate, grăsimea vine la pachet cu proteina mai ușor de digerat, spre deosebire de specialitățile proaspete.

Dr. ing. Ștefan Voicu, Facultatea de Chimie Aplicată: “Avem o jucărie Lego. Este făcută din 20 de tipuri de piese, fiecare piesă reprezintă un aminoacid. Jucăria în sine e o proteină. În momentul în care noi băgăm proteină în organism, el o fragmentează în piesele componente și le recombină așa cum are el nevoie. Nouă piese se numesc esențiale și sunt aminoacizii esențiali. Se numește esențial pentru că organimul nu are posibilitatea să le proceseze singur. Trebuie să îi aducem din hrană: carne, ouă și lactate, nu din surse vegetale.”

Doar din acești aminoacizi se nasc componentele sistemului imunitar uman. Și înseamnă să nu evitați o felie de brânză, chiar grasă, așa cum e telemeaua adevărată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult