Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Motivul pentru care tot mai puțini candidați reușesc să treacă examenul auto

Your browser doesn't support HTML5 video.

Candidaţii care încearcă să obţină permisul de conducere se prezintă tot mai slab pregătiţi la examene. Statisticile oficiale arată că doar jumătate dintre cei care se înscriu reuşesc, iar numărul admişilor scade de la an la an.

Instructorii spun că s-a ajuns în această situaţie şi pentru că tot mai mulţi tratateza superficial examenul, nu învaţă, şi nu sunt atenţi. Iar examinatorii sunt mai severi de când probele sunt supravegheate video.

În Argeş, dintre cei care au încercat să obţină - anul trecut - permisul de conducere doar 40% au promovat examenul. Proba practică le pune candidaţilor cele mai mari probleme.

Mulţi dintre cei respinşi se înscriu din nou la examen. Un bărbat din Piteşti a încercat de 20 de ori, dar până acum nu a reuşit să devină şofer.

Emil Angheloiu, șef serviciu permise și înmatriculări Argeș: „Avem şi cazuri în care tineri de 19 - 20 de ani tratateaza cu superficialitate pregătirea şi avem cazuri de 5,6,7 ori."

Citește și
sofer, vaslui, auto, examen,
Reacția unui șofer de camion-școală când a auzit o ambulanță. Era chiar la examen

Potrivit statisticilor, la nivel naţional, doar jumătate dintre cei care aspiră să obţină permisul de conducere reuşesc să treacă examenul teoretic iar proporţia se menţine şi la traseu.

Procentul de promovare scade însă de la un an la altul. Acum 6 ani, obţineau permisul de conducere 60% dintre candidaţi.

În Constanța, anul trecut, peste 90 de mii de persoane şi-au dorit să ajungă şoferi dar 65% au picat examenul scris. Apoi, proba practică a redus la mai puţin de jumătate numărul celor care au răspuns corect la teorie.

Instructorii auto sunt de părere că mulţi dintre cei care vor să obţină permisul de conducere tratează cu superficialitate examenul.

Constantin Alexe, instructor auto: „Eu am avut câţiva aici. Majoritatea au picat."

George Dulceanu, instructor auto: „Sunt preocupaţi de altele, nu au timp să înveţe, la practică, tot aşa, unii vin cu plăcere, alţii din obligaţie, şi s-a ajuns în situaţia asta."

Pe de altă parte, după ce obţin permisul de conducere, unii şoferi care ajung în trafic devin agresivi ori nu respectă regulile de circulaţie.

Conform statisticilor, România ocupa primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul oamenilor care şi-au pierdut viaţa în accidente auto.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult