Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vremea capricioasă a înjumătățit producția de mere. Cum sunt acoperite pierderile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Producția de mere s-a înjumătăţit față de anul trecut din cauza vremii capricioase. Dar, pentru a mai acoperi din pierderi, unii fermieri își invită clienții în livadă, ca să culeagă singuri fructele din pomi.

Astfel, producătorii nu mai dau bani pentru transport până la piață, plata zilierilor sau depozitare. Metodă este folosită și în țări precum Germania sau Austria.

Acest bărbat se mândreşte cu o livadă cu nouă soiuri de meri, care se întinde pe un hectar şi jumătate în satul Boz din Alba. Omul şi-a deschis larg porţile şi primeşte cu drag clienţi care să culeagă singuri fructele pe care vor să le cumpere.

Cornel Baba - proprietar livadă: "Fac şi eu economie şi un câştig să îmi scot din cheltuieli cu cei care vin şi îşi culeg mere, ajung undeva la 2000-3000 de euro culesul. Banii ăştia îi economisim, avantajul îşi poate culege din fiecare soi 5,10,15 kg şi le pune în lădiţa."

Astfel, mușterii pleacă acasă cu merele alese de ei, iar producătorii nu trebuie să mai scoată bani din buzunar pentru zilieri sau pentru a duce recolta la piaţă.

Citește și
livada
Frigul de la începutul săptămânii trecute a făcut prăpăd în livezile românești

La câţiva kilometri depărtare, un alt gospodar a apelat la tehnologie pentru a-şi promova livada. A anunţat pe reţelele sociale că aşteaptă oaspeţi dornici să cumpere de la el mere pe care le aduna singuri. Are pe un hectar meri din patru soiuri.

Gheorghe Straulea- proprietar livadă: "Chemând lumea la cules să ne ajute să culegem fără mai cheltuim mulţi bani cu culegătorii. Anul trecut am avut o producţie dubla decât anul ăsta şi am cheltuit un milion pe zi la fiecare om să vină la cules şi a treb să îi aducem din Sibiu."

Un kilogram de mere se vinde direct din livadă cu mai puţin de trei lei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult