Modifica setarile cookie
Toate categoriile

VIDEO: Franța a desfășurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generație. Sistemul Mamba, „menit să apere NATO”

Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie.

Mișcarea a fost făcută din cauza unor ameninţări ale războiului rus din Ucraina, conform Statului Major interarme francez, citat de AFP, iar mai apoi de News.

„Implementat de 100 de aviatori, sistemul de tip sol-aer portat Mamba (...) poate asigura o umbrelă de protecţie a forţelor care operează în zonă,” a anunţat într-un comunicat, joi, Statul Major francez.

Sistemul Mamba este „înainte de toate menit să apere baza aeriană NATO”

 

Colonelul Pascal Ianni, un purtător de cuvânt al Statului Major, a spus într-o conferinţă de presă că sistemul Mamba este „înainte de toate menit să apere baza aeriană NATO” în care se află câteva mii de militari. „Aceasta este prima sa vocaţie,” a spus el.

Sistemul este conectat la sistemul de apărare român şi la cel al NATO, care asigură comandamentul.

Armata din Franța, în România de trei luni

Armata franceză este prezentă în România de la 26 februarie. Însă această desfăşurare de urgenţă a aproximativ 500 de militari a fost prelungită şi integrează o companie belgiană sau olandeză.

 

 

„Ea face parte dintre cele patru batalioane suplimentare desfăşurate de către NATO pe flancul de est al Europei”, în afară de România în Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, a spus purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, Pascal Ianni.

Această desfăşurare face parte din „cadrul consolidării poziţiei de disuasiune şi apărare a NATO pe flancul de est al Europei,” a mai spus colonelul Ianni.

Franța, mai implicată ca niciodată în misiuni NATO în Europa de Est 

„Nu am fost niciodată atât de angajaţi în misiuni NATO pe flancul de est al Europei,” a adăugat oficialul.

Ministrul francez al Apărării Florence Parly a efectuat o vizită în România în martie, în cursul căreia s-a întâlnit cu militari desfăşuraţi.

„Alianţa (Nord-Atlantică) nu ameninţă Rusia. Europa nu ameninţă Rusia,” a spus aceasta în faţa a 1.000 de militari din şapte state membre NATO, la baza Mihail Kogălniceanu, în apropiere de Constanţa.

„În schimb, ne revine să arătăm Rusiei că unitatea noastră este fără cusur atunci când e vorba despre apărarea aliaţilor noştri”, a mai spus Parly.

Avertismentele Rusiei pentru România în ianuarie 2022

În ianuarie, agenția de stat TASS din Rusia a subliniat că cererea Kremlinului de a retrage trupele NATO pentru a restabili ordinea militară din 1997 se aplică și României.

„Este vorba despre retragerea trupelor, echipamentelor și armelor străine, dar și despre alți pași care au scopul de a restabili configurația din 1997 a acelor țări care nu erau membre NATO în acea perioadă, iar asta include Bulgaria și România,” a spus Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

TASS a explicat comunicatul Rusiei, spunând că în mai 1997, Moscova și NATO au semnat Actul fondator privind relațiile reciproce, cooperarea și securitatea.

Agenția de presă a mai spus că actul confirmă că cele două părți „nu se consideră unii pe alții ca fiind adversari” și definește „mecanismul de consultare, cooperare, decizii și acțiuni comune”.

Apoi, a adăugat că NATO continuă să primească țări în Alianță, după ce Ungaria, Polonia și Cehia au intrat în NATO în 1999, urmate de Bulgaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia și Estonia în 2004, Albania și Croația în 2009, Montenegro în 2017 și Macedonia de Nord în 2020.

CITEȘTE ȘI: Un fost colonel al armatei ruse își contrazice declarațiile despre forța Ucrainei după doar o zi

Germania acuză Rusia că folosește foamea ca armă de război prin blocarea exporturilor din Ucraina

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult