Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un PET cu un GPS înăuntru, aruncat în Olt, la Brașov, a ajuns până la Varna. „Pe râuri plutesc și frigidere sau televizoare"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un experiment derulat de o asociație de protecție a naturii ne ajută să înțelegem ce se întâmplă cu gunoiul aruncat la întâmplare.

Voluntarii au lansat pe râul Olt un pet echipat cu GPS, care a ajuns pe Dunăre, apoi în Marea Neagră și călătorește acum spre Turcia. În jurnalul expediției sale, „Pety”, așa cum a fost botezat ambalajul, povestește ce a întâlnit pe traseu, iar autoritățile de mediu recunosc că nu vor reuși să curețe apele prea curând, așa cum ne cere Uniunea Europeană.

Călătoria lui Pety, recipientul din plastic, în care au fost introduse un echipament de localizare GPS, acumulatori și un panou fotovoltaic, a început pe râul Olt, în Hărman - Brașov, anul trecut, în octombrie.

Traseul a continuat cu peripeții pentru că Pety s-a blocat de mai multe ori în crengi, gunoaie sau pe mal. Marius, unul dintre membrii echipei din proiect, l-a ajutat să înainteze, pentru că-l urmărea cu o canoe. Povestește că într-una din zile a fost extrem de greu.

Marius Srănilă, membru în echipa de proiect: „Atunci chiar am vrut să renunţ. Am văzut oameni care aruncau, efectiv veneau cu căruța, descărcau gunoi și când îi întrebam ce fac ziceau că i-a trimis primarul.”

Citește și
deseuri
Mesajul oficial al autorităților către ieșeni: ”Nu mai aruncați televizoare în Bahlui!”

Pety a călătorit șapte luni pe apele României și a trimis mesaje din când în când. A străbătut Țara Făgărașului, unde a văzut plutind pe apă frigidere, televizoare și dulapuri. A ajuns la Dunăre și, de acolo, pe Brațul Măcin, la Galați și Tulcea. A ieșit în mare pe la Sfântu Gheorghe.

Curenții l-au dus pe Pety într-un golf, unde a eșuat, cu panoul solar dezlipit de GPS. Aici, pur întâmplător, Pety a fost găsit de câțiva bulgari.

Mihai Dragomir, asociația Mioritics: „Și-au dat seama de mesaj, au intrat în contact cu noi pe Facebook și după cinci zile de reparații, au pus-o din nou pe apă, în dreptul localității Varna.”

În vreme ce Pety, ajutat de oameni, își continuă călătoria, alte ambalaje ajung să sufoce râurile. Vecinii maghiari ne acuză că le trimitem gunoaie pe râurile Someș și Tisa.

Luna trecută au adunat doi saci cu deșeuri și au mers la ambasada României să ni-i returneze.

Gyure Csaba, deputat: „Atragem atenția statului român să își schimbe atitudinea prin care poluează natura și fauna Ungariei.”

Reprezentanții Apelor Române spun că se lucrează la instalarea unor filtre pe râuri, pentru a reține deșeurile. Depind, însă de banii primiți la rectificarea bugetară.

Pasztor Sandor, director Administrația Bazinala de Apă Crișuri: „Discutăm pe aceste secțiuni de aproximativ 18 miloane de lei. Sperăm că în august suntem în lucru.”

O treime din apele de suprafață ale României nu ating obiectivul de mediu - starea ecologică „bună”.

Camelia Ionescu, WWF România: „Conform Directivei Cadru Apa, toate țările ar trebui să atingă această stare ecologică bună până în 2027.”

Va fi imposibil să respectăm acest termen pentru 15% dintre ele, recunosc autoritățile române, ceea ce ne-ar putea aduce sancțiuni din partea Comisiei Europene.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult