Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marea Britanie, SUA și Canada au părăsit o conferință G20 când reprezentanții Rusiei au început să vorbească

Marea Britanie, Statele Unite și Canada au părăsit joi, 21 aprilie, o conferință G20 în Washington în timpul discursurilor reprezentanților Rusiei, în semn de protest către invazia Ucrainei de către trupele trimise de Kremlin.

Protestul de la întâlnirea țărilor cu cele mai puternice economii ale lumii vine în contextul riscului ridicat de o ruptură între ele, fapt ce ar putea adânci problemele economiei globale, deja afectată de pandemie și de inflație.

Printre cei care au întors spatele oficialilor ruși se numără guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, și un important oficial al Trezoreriei Marii Britanii, conform The Guardian.

Apartenența Rusiei la G20, criticată

Între timp, liderii vestici au insistat asupra unui consens în ceea ce privește continuarea apartenenței Rusiei la grupul G20.

Secretara Trezoreriei americane Janet Yellen a criticat prezența reprezentanților de la Kremlin în fața participanților la conferință, conform Reuters, după ce i-a spus Ministrului Finanțelor al Indoneziei, care este președintele G20, că Rusia este acum într-o poziție diferită în economia globală.

Între timp, Mohamed El-Erian, fost director adjunct al Fondului Monetar Internațional, a avertizat că protestul de joi arată că G20 nu funcționează ca o organizație internațională „când avem cea mai mare nevoie de ea“.

Riscurile pentru economia globală sunt în creștere - FMI

„G20 este prea divizată și nu are continuitate. Merge din președinție în președinție. Se schimbă de fiecare dată. Deci reușește să facă foarte puține lucruri,“ a spus acesta.

Fondul Monetar Internațional a declarat marți (19 aprilie) că riscurile pentru economia globală sunt în creștere, deoarece războiul Rusiei în Ucraina a accelerat inflația.

FMI, cu sediul la Washington, a mai avertizat că invazia a crescut riscul unei fragmentări permanente a economiei globale în blocuri geopolitice. O asemenea „mișcare tectonică“ ar însemna costuri mari de ajustare pentru economia internațională, a adăugat FMI.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult