Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de blocuri din Bucureşti riscă să rămână în frig la primul ger. Țevile sunt vechi de zeci de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de blocuri racordate la rețeaua centralizată de căldură a Bucureștiului sunt lăsate în frig în timp ce se anunță o repriză serioasă de ger.

Temperaturile scăzute din următoarele zile pot duce la noi avarii, iar primăria acuză lipsa de investiții în distribuția de agent termic, din ultimii 30 de ani.

Peste 560.000 de apartamente sunt legate la reţeaua centralizată a Capitalei. La fel şi sute de instituţii esentiale - spitale, primării, şcoli sau centre sociale. Situaţia este critică.

În multe cartiere, instalaţia de transport a agentului termic este grav deteriorată. În fiecare zi se pierd din reţea 2.500 de tone de apă caldă.

Nicușor Dan: „Avem o reţea care în anumite locuri are 40 de ani vechime. Indicatorul cel mai relevant este cantitatea de apă pierdută şi această cantitate de apă este de 3 ori mai mare decât în 2016."

Citește și
avarie caldura
Zeci de mii de bucureșteni tremură în apartamente din cauza unei avarii generalizate

Suntem dincolo de limita de avarie, în momentul de față capacităţile ELCEN şi în perioada următoare funcţionează la turaţie maximă sau la supraturație, pentru a putea compensa în oraş atât pierderile mari din reţea, cât şi presiunea scăzută.

Pentru că, în timp au dispărut două termocentrale - CET Pipera, care a fost demolată din cauza afacerilor imobiliare, şi CET Titan, nord est-ul este zona cea mai afectată acum de întreruperile de agent termic din Bucureşti.

 

S-au înlocuit doar 113 km de conductă

 

1.700 de avarii au fost anul trecut în reţeaua de termoficare a Bucureştiului. Anul acesta or să fie probabil cu mult mai multe. Iernile sunt din ce în ce mai grele pentru că în reţeaua primară s-au înlocuit doar 113 km de conductă în ultimii 10 ani.

În ritmul acesta, Bucureştiul va avea o reţea de termoficare nouă în 100 de ani. Primarul general promite un plan de investiţii, la care se vor adăuga şi bani europeni, obţinuţi în urmă cu o lună. Lucrările vor începe în vară.

Nicusor Dan: „Încă din 2016 erau disponibili 300 de milioane bani europeni, aceşti bani nu au fost accesaţi pentru că Radetul a fost în insolvență şi apoi în faliment”.

Pe lângă investiţii, primăria are în plan şi comasarea producătorului de agent termic ELCEN cu noua companie de distribuţie Termoenegetica, plan pentru care şi guvernul şi-a dat acordul.

Nicușor Dan: „Aveţi promisiunea mea că sistemul va funcţiona în fiecare an mai bine - dar știți că astfel de promisiuni le-au făcut şi predecesorii dvs - e adevărat, nu pot decât să garantez cu credibilitatea pe care o am. Mai rău de atât nu se poate şi prin acţiunile pe care le-am făcut, deja mergem spre ieşirea din această situaţie”.

Dacă autorităţile nu vor respecta planurile, sistemul energetic al Bucureştiului riscă să intre în colaps, pentru că ELCEN este şi producătorul de curent, iar situaţia se poate agrava.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult