Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Superstiții de sărbătoarea Sfântului Andrei. Usturoiul e la loc de cinste

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sărbătoarea de Sfântul Andrei este marcată şi de superstiții. Noaptea de dinainte este asociată în popor cu obiceiuri precreştine, precum apariţia strigoilor, ghicirea ursitului şi a vremii.

La ţară se agaţă funii de usturoi în pragul casei, ori în staul, pentru ca duhurile rele să nu sperie nici oamenii, nici animalele.

Cei mai în vârstă știu că de sfântul Andrei usturoiul nu trebuie să lipsească din casă.

Alexandru Ilinca: „Sf. Andrei e considerat ocrotitorul poporului român, are ajun, începe de noaptea cum ar fi, și astăzi nu ai voie să lucrezi, te îmbolnăvești, sunt superstițiile astea că sunt tot felul de boli, de seara se dă cu usturoi pe clanța ușii, pe la animale, la astea, că să nu vină duhurile rele.”

Ion Rodoș: „Usturoiul alungă spiritele rele sau strigoii, de când eram mici copii, mama, înainte se respectau mai mult obiceiurile astea, ungea tocurile ușii, pe noi pe piept, chiar și la vite se dădea, pentru că se zice că noaptea înspre Sf. Andrei umblă strigoii, spiritele rele”.

Citește și
obicei rusalii
Rusalii 2022. Ce tradiții și obiceiuri au credincioșii cu această ocazie

Reporter: Se mai păstrează?

Ion Rodoș: „La noi încă se mai păstrează, dar în puține locuri, depinde de zonă, speram să nu se piardă, la Nucșoara la noi se păstrează toate tradițiile”.

Usturoiul, de bază în alimentație

Cu astfel de credințe nu este de mirare că usturoiul şi-a făcut loc şi în farfurie.

Mariana Găncilă, producător: „Usturoiul este o parte integrantă din tot ce înseamnă mâncarea românească, usturoiul este unul din ingredientele de bază la tot ce înseamnă produs în perioada aceasta, vine piftia, toba, dacă punem un pic de usturoi, de exemplu noi folosim usturoiul și în murături, atunci când băgăm castraveți în saramură, bagăm 2-3 caței de usturoi, și are un gust minunat.”

Alexandru, bucătar: „Noi în mod special îl folosim pentru pastramă de berbecuț, pentru pomana porcului, plus specialitatea noastră, cartofi prăjiți cu usturoi și verdeață, astăzi totul e cu usturoi! Așa suntem noi, romanii, mai inventivi, de la ciorba de burtă până la piftie, la toate folosim usturoi.”

Pastrama, dacă nu are usturoi nu are niciun farmec, și fasolea la fel!

Dacă în satele românești, de Sfântul Andrei, încă mai găsim în prispa caselor ori în grajduri legături de usturoi, orăşenii sunt ceva mai rezervaţi.

„Nu cred în superstiții. Cred că superstițiile sunt create atunci când chiar crezi în ele... s-au mai pierdut din tradiții și pe la ţară, din obiceiuri.”

„Nu cred, absolut deloc”, spun unii dintre locuitorii de la oraș.

Fie că ne protejează sau nu de spiritele rele, doctorii ne recomandă usturoiul pentru proprietățile lui. Întăreşte imunitatea, scade colesterolul rău și protejează celulele creierului. Totuşi, ar trebui mâncat cu măsură, pentru că în cantități mari, provocă arsuri la stomac.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult