Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sorin Oprescu rămâne liber în Grecia. Judecătorii au respins cererea de extrădare. Reacția ministrului Justiției

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia, după ce judecătorii eleni au decis că în penitenciarele din România nu există condițiile necesare pentru a fi închis în siguranță.  

Fostul primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Aflat în Atena, medicul a fost lăsat în libertate de către judecători.

Magistrații eleni au decis să respingă cererea de extrădare a medicului, pe motiv că în penitenciarele din România nu sunt condiții pentru a fi tratat de bolile de care suferă.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel de către autoritățile române.

Reacția ministrului Justiției

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a transmis că executarea hotărârilor judecătorești definitive penale într-un stat membru UE trebuie să fie valabil în orice stat membru al UE, precizând că una dintre explicațiile unor abordări diferite din partea unor instanțe străine este neîncrederea în deciziile instanțelor române, creată de persistența MCV.

Comunicatul integral al Ministerului Justiției:

”Ministerul Justiției respectă independența judecătorilor din toate statele membre UE. Pe de altă parte, pot să informez că am ridicat, din nou, în cadrul Consiliului JAI, recent desfășurat la Praga, problema cooperării judiciare în materie penală între Statele Membre UE, mai concret împrejurarea că unii condamnați penal definitiv pentru fapte de corupție în România găsesc „portițe legale” în legislația străină, pentru a se sustrage executării pedepsei în unele State Membre ale UE. Ministerul a pus recent în dezbatere publică un proiect de „lege pentru fugari”, prin care s-ar descuraja acest fenomen, în vederea adoptării sale ca lege cât mai urgent. Instanțele române cooperează exemplar în procedurile de extrădare și de predare în temeiul instrumentelor juridice europene, la fel autoritățile române de aplicare a legii. E greu de explicat simultan, pe de o parte, recunoașterea binemeritată a progreselor reale ale României în combaterea corupției, în aplicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției și, pe de altă parte, faptul că decizii penale definitive sunt respinse la executare în unele State Membre pe diverse motive sau chiar sunt schimbate pe fondul lor (!), unele dintre ele antamând fondul deciziei instanței române. În ce ne privește, ne vom continua în limita competențelor eforturile la nivel comunitar european de a crește eficiența cooperării judiciare în materie penală, inclusiv în materie de extrădare, la aceleași standarde de exigență în toate Statele Membre ale UE. Ceea ce este valabil în materie de combatere a corupției și recunoaștere a executării hotărârilor judecătorești definitive penale într-un stat membru UE trebuie să fie valabil în orice stat membru al UE. Una dintre explicațiile unor abordări diferite din partea unor instanțe străine este neîncrederea în deciziile instanțelor române, creată de persistența MCV, particular doar două State Membre ale UE, alături de Mecanismul ”Rule of Law” valabil pentru toate Statele Membre ale UE. Iată încă un motiv în plus pentru a ne concentra eforturile pentru realizarea obiectivelor MCV, iar adoptarea în următoarea sesiune parlamentară a legilor Justiției este obiectivul esențial în acest sens!”, a declarat Ministrul Justiției.

Casa lui Sorin Oprescu din Grecia

Sorin Oprescu locuiește în Grecia într-o vilă situată în suburbia Glyfada din Atena. Locuința este situată în una dintre cele mai exclusiviste zone ale Capitalei Greciei. Acolo locuiesc în mod obișnuit fotbaliști cunoscuți, cântăreți, modele.

O fotografie cu vila în care locuiește Oprescu a fost depusă la dosarul deschis în Grecia, după ce fostul primar, a fost prins de autorități.

"Acolo stau cei mai bogați, precum fotbaliști cunoscuți, cântăreți, modele, așa că zona este atent monitorizată. Trebuie să ai destul de mulți bani pentru a închiria sau pentru a sta acolo. Oprescu avea de mai mult timp cont bancar fiscal și conturi bancare personale în Atena.

Asta nu se obține ușor, ca să ai cont fiscal bancar la stat înseamnă că deja ai cont bancar la una sau mai multe bănci care virează banii. Nu doar mergi acolo, trebuie să și virezi banii respectivi, pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Având cont bancar putea fi foarte ușor prins. De fapt, așa s-a și dat de gol. În cont îi fuseseră virați bani în urmă cu câteva zile, iar el a mers să ridice bani de la bancă.

Interpol a avut informații despre tranzacțiile financiare și le-a urmărit.În preajma vilei unde stătea sunt trei bănci. Casa îi era monitorizată de polițiști în civil, l-au înconjurat și nu avea cum să opună rezistență. Nici nu a opus", a spus medicul Nikos Koudounis într-o intervenție televizată.

Condamnările lui Sorin Oprescu

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani şi opt luni de închisoare de Curtea de Apel București. Fostul primar al Capitalei a fost dat în urmărire după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult