Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sezonul de schi recent încheiat, un eșec pentru administratorii de pârtii din România. Cât de costisitor a fost

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sezonul de schi care abia s-a încheiat a fost, în viziunea administratorilor de pârtii, scurt și foarte costisitor. A nins puțin și a fost cald, așa că nu au putut să producă suficientă zăpadă artificială.

Dar la fel a fost în toată Europa, astfel că, pe viitor, spun specialiștii, este nevoie de investiții în infrastructura sportivă.

Pe pârtiile de pe platoul Bucegilor au răsărit deja brândușele. Cu ani în urmă, erau funcționale și până pe 1 mai. Sinaia a avut cel mai cald sezon de schi din istoria recentă a stațiunii și cel mai scurt - 80 de zile. Iar în 16 dintre acestea instalațiile nu au funcționat din cauza vântului. Cătălin Țicu, domeniul Schiabil Sinaia: „Ne-am chinuit efectiv sa ținem cât mai mult sezonul, am muncit dublu față de anul trecut să producem zăpada artificială și întreținere. Pe partea estică a domeniului schiabil nu s-a putut schia anul acesta”.

Din 123 de zile de sezon de schi în Poiana Brațov au fost temperaturi mai mici de minus 4 grade doar în 42. Numai atunci au putut fi pornite tunurile de zapada artificială. Și s-a schiat mai mult în partea superioară a masivului Postăvaru.

Adrian Biriboiu, șeful serviciului pregătire pârtii: „Riscăm să avem din ce în ce mai puțin sezon în Poiana Brașov datorită altitudinii”.

Citește și
schi italia
Momentul în care mai multe telecabine sunt suflate de vânt într-o stațiune de schi din Italia. Cinci oameni au rămas blocați

Turiștii s-au îngrămădit în stațiune mai degrabă în puținele zile cu ninsoare abundentă, când era sigur că pot să schieze în condiții bune.

Roxana Cojocea, Asociația Patronală de Turism Poiana Brașov: „Avem atât turiști de zi, cât și de weekend și mai ales pe perioada vacanțelor de iarnă este cea mai aglomerată perioadă”.

Iarnă extrem de caldă în Europa

La Păltiniș, în Sibiu, pârtiile au funcționat 90 de zile. Administratorii domeniului schiabil spun că profitul a fost mai mic cu aproape 15% față de anul trecut.

Dan Gherman, director complex schi: „Consumul de apă care este undeva la 4.000-5.000 de euro pe lună. Curentul electric, undeva în lunile pline de vârf de sezon, factura a venit chiar și 30.000 de euro”.

Cu o iarnă extrem de caldă s-au confruntat și stațiunile de schi din Europa. În Austria, unele pârtii de joasă altitudine au fost închise mult mai repede decât era prognozat.

Oskar Hinteregger, Oficiului Național de Turism al Austriei: „Trebuie să ne adaptăm spre sporturi noi și să creăm activități în jurul acestei infrastructuri. Vara e mult mai lungă și e clar că e mult mai mult potențial. Poate e ceva nou să te dai cu bicicleta în februarie”.

Chiar și stațiunile de mare altitudine din Alpi, unde se schiază pe ghețari, sunt expuse schimbărilor climatice. Meteorologii estimează că, până în 2030, media temperaturilor va crește cu 4 grade Celsius.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult