Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Semnal de alarmă tras de magistrați la întâlnirea cu Klaus Iohannis: "E bătaie de joc"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Referendumul pe justiţie ar trebui axat pe legile din sistem, nu pe combaterea corupţiei, ca idee generală. Este concluzia magistraţilor, după consultările de la Palatul Cotroceni.

În urmă cu puţin timp, judecătorii au vorbit cu şeful statului şi despre legile justiţiei, şi despre secţia specială care investighează magistraţii. Totodată, aceştia au atras atenţia că sistemul juridic este profund afectat şi aproape de colaps.

Cu decizia deja luată de a chema romanii la un referendum pe justiţie, preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat şi cu magistraţii. Concluzia: întrebarea ar trebui să fie una punctuala, strict pe actul de legiferare.

Cristi Danileț, judecător: „Populaţia ar putea fi întrebată dacă e de acord sau nu în cazul demnitarilor urmăriţi pentru corupţie"

Dana Garbovan, preşedintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România: „Justiţia ca atare nu poate fi tema de referendum. Există un singur răspuns, Justiţia e independentă într-un stat de drept".

Citește și
referendum justiție, iohannis, consultări
Iohannis avertizat de analiști. Riscul referendumului pe justiție

Legile justiţiei, adoptate de coaliţia PSD-ALDE, i-au adus aproape de disperare pe magistraţii din România.

Bogdan Pârlog, procuror militar: „Justiția se aproprie de momentul colapsului. Modificările făcute ne vor împiedica să ne exercităm atribuţiile constituţionale. Asta nu e justiţie, e bătaie de joc".

Cristi Danileț, judecător: „S-au făcut modificări legislative care afectează cariera magistraţilor. Justiţia penală e total ineficientă, DNA e nefuncţional."

Preşedintele Klaus Iohannis s-a consultat, marţi, şi cu societatea civilă pe tema referendumului pe justiţie.

Danileţ: Preşedintele ne-a chemat la consultări pe legile justiţiei

"Președintele ne-a chemat la consultări pe legile justiției, nu pe referendum, în virtutea calității lui de mediator. Am fost 20 de judecători și procurori, reprezentând asociațiile și instituțiile din justiție. Președintele e îngrijorat că legile s-au modificat pentru a ușura situația juridică a unor personaje. I-am împărtășit opinia, arătând că asaltul asupra justiției a început în anul 2012 odată cu sancționarea fostului premier și a culminat cu anul 2017 prin OUG 13. Am spus că e necesară prezența Președintelui României mai des la CSM, i-am sugerat sa conteste la Comisia de la Veneția legile ce contrazic standardele europene, să provoace CCR să soluționeze conflictele dintre autoritățile statului. Am arătat că modificările succesive au vizat preluarea controlului asupra justiției penale, eliminarea instrumentelor cu care operează procurorii și judecătorii, că nimeni nu e interesat decât de domeniul penal, că poliția judiciară a devenit ineficientă, DNA e trecut pe linie moartă, SIIJ este pentru terorizat magistrații, domeniul justiției juvenile este ignorat complet. Am subliniat că de cinci săptămâni judecatori și procurori sunt in protest, dar nimeni nu e interesat de acest lucru - doar Președintele ne-a invitat la Cotroceni și cateva zeci de magistrați se vor deplasa la Bruxelles săptămâna viitoare. Din păcate, unii dintre participanții de azi, putini însă, au apreciat pozitiv modificările la legile justiției, inclusiv înființarea SIIJ. Unii dintre participanți au ridicat chestiunea referendumului, unii spunând că nu ar fi indicat, alții că ar trebui întrebată populația cu privire la modul de legiferare in domeniul justiției și cel penal. Președintele a apreciat că până în 2017 justiția funcționa și rapoartele MCV erau pozitive. A mai arătat că ar trebui ca magistrații sa fie consultați când e vorba de legi foarte importante" a precizat Cristi Danileţ pe contul său de Facebook, la finalul discuţiilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult